WAT IS DIT ALLEMAAL?

 

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

 

 

In heel Hongarije verschijnt dit bord: STOP BRUSSEL.

      ORBÁN is de bemoeienis van Europa met zijn land zat, dat is wel duidelijk.

MAAR, MAAR, zie hier een staatje uit de Volkskrant:

    


Hier is goed zichtbaar dat veel Oost-Europese landen helemaal geen trek hebben in hen die geweld en oorlog proberen te ontvluchten, zo ook in Hongarije.

    

Hier in het kleine dorp is een gesprek over dit onderwerp nauwelijks mogelijk. 
      Het verst kwam ik nog in een conversatie toen ik vroeg: zouden we hier niet bijvoorbeeld tien vluchtelingen kunnen opvangen? 
De twee grote scholen staan hier al jaren leeg. Het antwoord: twee is al te veel.

 

EN DAN IS ER OOK NOG DIT.

Overal, dus door het hele land, staan grote reclameborden met daarop de gelden die Europa heeft gestuurd om het land er weer bovenop te helpen. IEDER JAAR ontvangt Hongarije 2, 8 miljard Euro. Een miljard is duizend miljoen! Geen leningen, maar schenkingen.
      Veel van die projecten die ik hier heb gezien, zijn totaal zinloos, maar misschien doet dit er ook niet toe. Een voorbeeld hiervan? Oké, een voorbeeld dan.

Ongeveer vijftien kilometer van hier verwijderd ligt een middelgrote provincieplaats, iets als Culemborg. Daar gebeuren tegelijkertijd twee ontwikkelingen. Grote buitenlandse supermarkten wordt toegestaan zich aan de rand van de stad te vestigen. Lidl, Tesco, Spar etc.
      Daar kan je voornamelijk alleen per auto komen.

Maar, zoals ik schreef, TEGELIJKERTIJD, wordt het hele centrum gerenoveerd. Miljoenen Euro’s ( Europees geld) worden er aan besteed. Als het project klaar is zijn de meeste middenstanders al failliet en is het een doods en leeg gebied geworden.

Nog een voorbeeld. Ook met Europees geld wordt er door het hele land een glasvezelnet aangelegd. Het net ligt er, maar geen huis aangesloten. Dat net ligt er al een jaar.
      Is het geld op? Is het geld in verkeerde handen gekomen? Wie zal het zeggen. En als je in het openbaar iets zou willen zeggen, is er geen krant of medium die je woorden afneemt.

Maar het Balaton is erg mooi.

 

Klik HIER voor alle Photosophieën