VERKIESPIJN

 
(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Ja het is weer zover. Er mag gestemd worden. En de praatjes zijn weer niet van de lucht.
      Die Pechtold kan ik niet meer aanzien. Altijd maar weer iets goeds voor de mensen. Mag in godsnaam wel eens iets verkeerds nagestreefd worden. En dan dat verkeerde woord: VERKIEZINGSBELOFTES. Dat kan in ons system helemaal niet. Partijen kunnen zeggen wat ze willen, maar beloven is onmogelijk. Er zal met andere partijen moeten worden samengewerkt en dan komen er immer wieder compromissen.

Maar goed, ik wil stemmen. Die Wilders MOET bestreden worden. Wat dan toch, er zijn veel, heel veel partijen en van de meeste weet ik niks. En de TV helpt wel, maar nogal gebrekkig.
      Door een toeval terecht gekomen in de herleving van Wittemans programma LAGERHUIS. Vijftig tot honderd meningen worden op luide toon over je uitgestort en na afloop ben je nog niet veel wijzer. Democratie is mooi, maar mag het een onsje minder. Ik kijk liever naar opgeleide mensen die verstand van zaken hebben, dan naar straatgeklets in een zaaltje…

Dan hebben we hier in Hongarije nog een extra probleem. Stemmen als je in het buitenland woont kan wel, maar is een procedure die moeilijker is dan het opstarten van een kerncentrale.

Het begint met het via internet aanvragen van een soort toelatingsexamen. Vijf pagina’s.
     Invullen en ook weer via het internet naar Den Haag sturen. Na een verwikkeling die ik zelf had veroorzaakt GESLAAGD! Den Haag stuurt dan een oranje en een witte enveloppe en een stembewijs. MAAR GEEN STEMBILJET. Ook nog een kleine cursus hoe je op de computer je stem kan uitbrengen. In de begeleidende brief staat echter wel dat er NIET met de computer gestemd mag worden. Toch maar bellen waar dat stembiljet dan toch is. Opgehouden door een rechtszaak die tegen de overheid was aangespannen. Tien dagen te laat komt het stembiljet. Zelf uitprinten, maar pas op: wel op hun manier.

Er staan op het stembiljet wel alle partijen, maar geen namen van de kandidaten. Die kandidaten hebben alleen een nummer. Wil je weten wat het nummer is van jouw te kiezen kandidaat, dan graag eerst naar een website. Als dat allemaal achter de rug is: de juiste papieren in de juiste enveloppe sturen en naar het postkantoor. Tijd voor koffie.

        

 

Klik HIER voor alle Photosophieën