ERFGOED


(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

       

Zo doen ze het hier op het platteland. Nooit iets weggooien, want van een oude stofzuiger kan je misschien wel weer een verfspuit maken. Trekker wordt bloembak. En niks rijdende rechter over rommel of overhangende takken…
      Op de foto geen schapen deze keer, maar die lopen er gewoon tussen door.
Maar dan komen de culturele verschillen plotseling om de hoek kijken. Ik wil een foto maken van dit erfgoed. Door mijn opvoeding gewend om dat eerst maar eens te vragen. Dat is al de beginfout. Zo’n vraag wordt uitgelegd als het willen vastleggen van hun armoede. Nog geaccentueerd door de luxe auto waarmee ik voor hun terrein ben verschenen.
      Ik heb hier een vriend die professioneel fotograaf is en hem vroeg ik om raad hoe dit soort kwesties aan te pakken.
      Zijn lessen waren verhelderend.

Ten eerste: niet met je auto aankomen.

Punt twee: vraag eerst waar ergens palinka (sterke drank) te koop is. Negen tegen de tien keren verkopen ze zelf gestookte en kan je wel een fles kopen. Natuurlijk pas nadat er een paar glazen naar binnen zijn gewerkt! Het ijs is meer dan gebroken.
      Je rekent af en dan moet je de Columbo-truc toepassen. Columbo was in de jaren zestig een populaire teevee-detective, die mensen ondervroeg en bij het weggaan zich plotseling omdraaide en een belangrijke slotvraag stelde.
      Zo handel je hier ook. Je loopt weg en op het allerlaatste moment draai je je om en vraagt of je een foto van hun bedoening mag maken. Je bent bang dat als je thuis later die fles soldaat hebt gemaakt, dat je dan niet meer weet waar je die goddelijk palinka had gekocht. Natuurlijk wordt dat toegestaan.

Zijn er nog andere mogelijkheden, had ik hem gevraagd.
      Ja die waren er wel, maar veronderstelden aanleg voor toneel.
Op dit soort terreinen lopen altijd honden. Je zegt dat je hondenkenner bent en graag een foto wil maken van een speciale hond die daar rond loopt.

Natuurlijk vinden ze dat leuk en intussen fotografeer je het erfgoed.

 

  

Klik HIER voor alle Photosophieën