PINDAKAAS EN DE DOOD


(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

   

Nog nooit eerder gezien. Zomaar omdat ik over het internet zwierf kwam ik de LIVE STREAM MOSUL tegen. Directe beelden vanuit de door IS belegerde stad Mosul in Irak.
     
Er zijn daar geen journalisten. Niets wordt uitgelegd of geduid. Nee het zijn de “gewone mensen” die hun smartphone richten op het slagveld en wat zien we dan.. Een half verwoeste stad in de woestijn, oprukkende tanks, vaak verkleed als huisjes (ook daar doet Hans Klok zijn werk), dode koeien, ingestorte wooncomplexen, en veel rook.

De beelden worden begeleid door een geluidskanaal, waar (vermoedelijk) Irakezen in het Engels en Arabisch over van alles en nog wat kletsen en heel af en toe iets over de beelden zeggen, maar meestal niets.
      En wat nog vreemder is: aan de rechteronderkant van het scherm is een chatkanaal zichtbaar waar anonieme chatters die elkaar “dude” noemen over de meest onzinnige zaken communiceren. Dude J. Weinberg vraagt aan een andere dude waar de beste peanutbutter te koop is. En dat alles terwijl recht in beeld het doden is begonnen. En ze kijken maar heel ten dele naar de verschrikkelijke beelden. Voor hen is het een videogame.

Oorlog thuis op schoot.


Klik HIER voor alle Photosophieën