MANNETJES


(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Hoe dit allemaal is gekomen weet ik ook niet, maar ze bestaan: de mannetjes.
      Vroeger toen ik nog bij de omroep werkte leerde ik ze kennen. Bijna niemand van mijn collega’s ging met zijn of haar auto naar de reguliere garage. Men had mannetjes die tegen een veel geringer bedrag aan hun auto’s knutselden. En er waren ook nog belangrijke verschillen. Bougiemannetjes, koppelingsplaten mannetjes, een ander weer goed in de uitlaten…
      Het vreemde is dat altijd de verkleinvorm werd gebruikt, nooit “man”. Nu is het Nederlands wel een taal waar de verkleinvorm welig tiert! Een klein landje met een wisselvallig weertje, meisje, hondje, geurtje etc.
      Ook hier in Hongarije zijn mannetjes. Ook voor de auto’s. Maar hier is wel een zeer speciaal soort: de ochtenddrinkmannetjes. Een palinka’tje om de rest van de dag beslagen tegemoet te kunnen treden.

Deze keer zagen we Imre in de grensplaats Barcs. Hij sprak Frans want dat spraken ze daar in de mijnen van de Borinage in België.
      Of we een foto van hem mochten maken. Nou dat kon echt niet. Toen we duidelijk maakten dat we van Amsterdam waren, was dat ineens helemaal geen probleem.

Egészségére!

 
               

 

 Klik HIER voor alle Photosophieën