SPOTIFY

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Vroeger, ja vroeger, had je wat geld over voor een kleine muziekbibliotheek. Je kocht LP’s ( langspeelplaten) plm twintig minuten per kant, vijfenveertig toeren plaatjes plm vier minuten per kant. Je had er een mooie hoes bij met foto’s, tekst en uitleg. Je leende ze wel eens uit, maar al gauw wist je dat je de meeste nooit terug kreeg. Maar je had wat en ik moet zeggen dat ik er nogal wat geld aan uitgaf. En je wist één ding: je bibliotheek zou never compleet worden.
      We zijn nu bijna dertig jaar verder of meer en dankzij de nieuwste technieken heb je nu de beschikking over een bijna complete muziekbibliotheek. En dat voor weinig geld. Je hebt nooit iets in handen, het vraagt geen opslagruimte en je hoeft het ook niet uit te lenen.
      Ik ben dus begonnen aan Spotify. Eerst maar eens de gratis download versie. De eerste indruk is: wat een verademing! Alle muziek die je maar wilt horen tot je beschikking. De tweede indruk is wat een commerciële druk wordt er op je uitgeoefend. Reclame voor Spotify zelf, voor muziek die je gewoon niet wilt horen en soms nog meer onzin. Dan maar overgaan naar een downloadversie met betaling. Reclame weg. Ik betaal nu tien Euro per maand. Dat is de prijs om van de reclamezeikerds af te zijn. Bijna alle muziek is daar. Of je nu de artiest kent of een liedtekstregel, het maakt niet uit, je komt er wel.
      Een bijzonderheid treedt op als je iets afspeelt en het is afgelopen, dat Spotify dan met allerlei suggesties komt. Als je dit hebt gekozen, dan vind je dit misschien ook de moeite waard. Prima. Wel komt er een derde indruk naar boven. Spotify is een Amerikaans bedrijf en de eerste schil, als ik het zo mag uitdrukken, is helemaal gericht op de Amerikanen en hen die zich tot dat land voelen aangetrokken.
      Zo kreeg ik de suggestie om te gaan luisteren naar de tophundred sad songs. Toch maar eens gedaan en kreeg een brei van sentimentele Amerikaanse songs op de speakers. Bedorven hamburgers op muziek gezet, zoiets. Was eerst teleurgesteld, naar kwam er achter dat je die schil kunt overslaan en een eigen muziekvoorkeur kan aangeven. Jacques Brel, Philip Glass, Simeon ten Holt, Marlene Dietrich, Robert Long, Hans Eckhard Wenzel, Juliette Greco, het kan allemaal.

  

Spotify? Doen. Wel de mogelijkheid gebruiken om dit op redelijke speakers te zetten, die van de smartphones zijn niet echt om aan te horen.

 
Klik HIER voor alle Photosophieën