DOODSWENSEN TWITTEREN

 
(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Het is misschien wel bijna dertig jaar geleden dat ik met iets te maken kreeg, dat in alles lijkt op wat er nu zoal op de sociale media aan de gang is. Ik was een radioprogramma begonnen onder de naam Archie. Het programma was gericht op hen tussen vijftien en vijfentwintig jaar. Toen al vond ik het bijna achterhaald dat kijkers en luisteraars zich moesten onderwerpen aan de uitzendtijdstippen, die in Hilversum werden bepaald. Daarom was er parallel bij dat programma een bulletinboard, onder dezelfde naam, dat vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week benaderd kon worden voor suggesties, verzoeken, meningen. De eindredactie van dat bulletinboard had ik uitbesteed aan een freelancer.
      Al vrij in het begin liep het naar mijn mening goed fout. Wat een scheldpartijen, verwensingen, seksistische grappen, bedreigingen… Het hield niet op. Ik riep de freelancer ter verantwoording. Maar die stelde zich op het standpunt dat we hier te maken hadden met de vrijheid van meningsuiting en schrapte niets op dat bulletinforum. Ik heb het radioprogramma en de daar aan hangende voorloper van het internet gestopt. Nog steeds vind ik het afschuwelijk dat een en ander gebeurde.
      Nu zijn we zoveel jaar verder en het abjecte getwitter, gekakel dus, gaat ook in diezelfde richting. Het gros van de gebruikers doet daar niet aan mee, maar zij worden overschaduwd door hersenloze types die hun kans grijpen om ook eens wat te zeggen in de openbaarheid.
      Weg met de zogenaamde sociale media?
      Weg niet, maar anders. En anders maar weg.

 

 Klik HIER voor alle Photosophieën