Een privé-vervoers-chipkaart


Aan: ministerie van Infrastructuur en Milieu

Brief bestemd voor Mevrouw Schulz van Haegen-Maas


Geachte Mevrouw,

Ik neem de vrijheid om U een bij mij ontstaan idee toe te sturen.

DUNKY

De eenvoud zelve met deze privé-vervoers-chipkaart.
      Binnen een paar jaar had het openbaar vervoer het geregeld: betalen met de OV-chipkaart. Geen gezeur meer met de kaartjes in bus, tram, metro en trein. Het loopt allemaal nagenoeg gesmeerd. Contant geld wordt zo vermeden.
      Dit gaan we ook doen met het privévervoer. Er komt een privé-vervoers-chipkaart. Daarmee betaal je bij elk brandstof station. Je tankt en binnen houd je je chipkaart voor een paal en klaar is kees. Oplaadpunten zijn overal te vinden.

Contant betalen voor brandstof is verleden tijd.

Is dit eenmaal geregeld dan doet zich de volgende fantastische mogelijkheid voor. De eenvoudige inning van verkeersboetes. Ieder jaar worden er in Nederland 3,7 miljoen brieven verstuurd met de opgave van een verkeersboete. Dit kost een hoop geld, die brieven en de aanmaningen etc. Dat kan allemaal achterwege blijven, want we gaan die verkeersboetes innen via de brandstof pompen. Krijg je een boete, dan gaat je brandstof prijs omhoog aan de pomp. Net zolang totdat die boete betaald is! De brandstofdistributeurs sturen de aldus geinde geldboetes door naar Justitie. Dit gaat allemaal automatisch.

En dan doet zich dus ook dit nog voor: er kunnen beloningen worden uitgedeeld. Rijd je gedurende een vooraf ingestelde periode zonder enige verkeersovertreding dan krijg je een beloning. Je brandstofprijs wordt verlaagd. Justitie betaalt de pomphouders hiervoor.

 Naam van de kaart: DUNKY.

Dit is dus het idee. Natuurlijk zijn er haken en ogen. Ernstige overtredingen vallen hier buiten. Tanken met een kaart van een ander wordt tegen gegaan door de kaart te koppelen aan bijvoorbeeld het Burgerservicenummer. Bij niet op tijd tanken komt er alsnog een brief met de boete die hierdoor verdubbeld is.

Hoogachtend

Peter Flik, photosooph te Hongarije

 

 

 

 

Een eerste antwoord:

Geachte heer Flik,

Hieronder volgt een reactie op uw e-mail, waarin u de Dunky onder de aandacht brengt. Een kaart om contactloos brandstof, maar ook verkeersboetes mee te innen.

Wij danken u voor de moeite die u heeft genomen om uw mening onder de aandacht te brengen. We hebben uw e-mail ter informatie doorgestuurd naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Veiligheid en Justitite. Indien er naar aanleiding van uw bericht aanvullende informatie gewenst is, neemt de betreffende afdeling van het betreffende ministerie contact met u op.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, meneer Flik.

Met vriendelijke groet,

Eva Schers

Publieksvoorlichter Informatie Rijksoverheid

Wij horen graag of u tevreden bent over onze reactie. U kunt hier deelnemen aan ons tevredenheidsonderzoek.

Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog een vraag hebben of heeft u een andere vraag over de algemene wet- en regelgeving, dan kunt u hiervoor het contactformulier op onze website via onderstaande link gebruiken.

www.rijksoverheid.nl


Klik HIER voor alle Photosophieën