HET MOEST NIET GEKKER WORDEN

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Dat schreef ik al eens, en het werd of wordt steeds gekker. Nu ongeveer een jaar geleden moest er een nieuwe teevee komen. Moest? Nu eigenlijk niet, de oude werkte prima, maar had wel geen HD. En zonder HD hoor je er niet meer bij. Niet dat er meteen huiszoekingen komen, maar je weet maar nooit. En met HD zou je alles scherper zien. Dat je alle onnozelheid ook scherper zou gaan zien, dat stond er in de reclame niet bij.
      De scherpte kwam, de onnozelheid ook. Ik koos hem op de naam SMART. Wat heb je tenslotte aan een domme teevee. Van Steve Jobs, de Appleman, had ik begrepen dat handleidingen overbodig zijn, apparaten moesten zichzelf presenteren. Heb de handleiding van de SMART dan ook nooit geopend. Hij moest het dus maar eens zelf doen. En dat deed ie. Wel begon mijn nieuwe teevee allerlei impertinente vragen te stellen. Welke satelliet ik wilde zien. Of ik grote dan wel kleine letters wilde en ik welke taal. Welke soort programma’s mijn voorkeur hadden. Mijn e-mailadres….
      Als een soort domme gans heb ik de vragen beantwoord. Wat bleek een paar dagen later? Terwijl wij slapen gaat dat ding ons kijkgedrag doorzenden. Die content ( ja ik ga met de tijd mee) wordt door de fabrikant verzameld en verkocht aan hen die contacten hebben met de adverteerders. ZONDER MIJN TOESTEMMING.

Hierna heb ik toch maar eens de handleiding opgezocht en die doorzendfunktie uitgezet. En wat blijkt nu weer? Dat moet je elke week doen!. Na een week zet de SMART dat weer gewoon aan.

De Volkskrant valt in de bus. MODERNE AUTO’S WORDEN AFGETAPT. Zodra je met je moderne auto naar de garage stapt voor een servicebeurt steekt de monteur daar ergens onder de motorkap een stekker in en leest uit wat er eventueel extra aan onderhoud moet gebeuren. Zodra hij daar mee klaar is gaat de monteur verder en leest nog meer uit. Je rijgedrag, je benzineconsumptie, de parkeerplaatsen bij welke supermarkt die je bezocht hebt, de telefoonnummers die je gebeld hebt, de foto’s die je hebt doorgezonden…De garage verkoopt ook deze content door.
      Nu het zover al weer is gekomen ga ik besluiten nemen. De elektrische tandenborstel gaat de deur uit. WAT ZENDT DIE NIET ALLEMAAL DOOR. Hoe vaak ik poets, met welke tandpasta? En naar wie zendt hij dat door? Naar de tandarts, naar de ziektekostenverzekering?
      Vriend Hans heeft het allermodernste gehoortoestel. IK zeg geen vertrouwelijke dingen meer tegen hem. Natuurlijk wel als hij dat ding niet in heeft, maar dan hoort 'ie me weer niet.

 

 Klik HIER voor alle Photosophieën