Carnavaleske taferelen te Roosendaal

   

We zien hier uw bloghouder sjouwen met een WC-pot. Het is februari 1971. Locatie: De Molenstraat in Roosendaal Noord-Brabant. Ik werkte toen als plaatselijk verslaggever bij het Dagblad De Stem en kreeg de foto opgestuurd van Jan Hein van der Bruggen, die actief is als vrijwilliger bij het fotoarchief van inmiddels BN/De Stem. De foto is gemaakt door mijn toenmalige collega Ben Steffen.
      Waarom loop ik met een WC-Pot op de Molenstraat te Roosendaal?
Per slot van rekening was ik toen al 26 jaar en vader van twee kindertjes.
     
Eerlijk gezegd wist ik het niet meer en ik vroeg Jan Hein of er nog meer foto’s in het archief zaten. Foto’s die licht in de Brabantse duisternis konden brengen.
     
Ik kreeg toen-zij het met enige reserve- onderstaande foto opgestuurd. Jan Hein dacht dat ik me daar misschien voor zou generen.

  

Tja. Na wat mailen heen en weer ging er een lichtje branden.
     
Dagblad De Stem kwam in die dagen ieder jaar met een carnavalsbijlage. En het leek mij toen een aardig idee om in die foto het hoofd van Carnavalsprins Ward I te monteren. Het liefst met een Prinsenkroon op het hoofd. Zo zou je dat carnaval een beetje kunnen relativeren. Je verzint wel eens wat nietwaar?
      Ik hield namelijk niet zo van Carnaval. Mensen, die je anders nauwelijks groetten, gingen ineens met een kegel van bier om je heen hangen. En vrouwen moesten erg oppassen om tijdens het gehos later op de avond niet voortdurend betast te worden.

 
Tuintje     
      De foto is gemaakt in ons tuintje aan de Gezellelaan in Roosendaal. Het betrof hier een rijtjeshuis in een omgeving waar een zekere discipline heerste. De bewoners vonden bijvoorbeeld dat de voortuinen afgeschermd moesten worden door een hekje aan de straatkant en door coniferen om de tuintjes van elkaar te scheiden.
     
Let wel: identieke hekjes en identieke coniferen. Als je daar niet aan meedeed werd je beschouwd als een dissident, die gemeden moest worden.
      Om ons enigszins tegen die tucht af te zetten, plaatsten we de pot in de voortuin, deden er potgrond in en lieten er bloemetjes uit groeien. Dat vonden de buren ook niet zo leuk, maar daar trokken we ons niet zoveel van aan.
      Een half jaar later vertrok ik uit Roosendaal, want ik ging tot mijn grote genoegen naar De Volkskrant in Amsterdam. De pot ging mee.

                       

In 1971 werd er nog niet gefotoshopt. Het moest allemaal gebeuren met schaar en lijmpot.
Naar de bewuste foto wordt nog gezocht en daarom hier een paar ‘gewone’ fotootjes van Prins Ward 1 (Edward Goderie), ook gemaakt door Ben Steffen.