Van kapsalon naar watertoren

Voorstraten vind je vooral in dorpen en stadjes op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Maar ze zijn er ook in andere provincies. In België zijn er een paar net als in Zuid-Afrika. En er is er één op Sint Maarten in de Caraïben. 

      De Voorstraat, die vaak van de haven -of de dijk- naar het centrum gaat, is vrijwel altijd de belangrijkste straat. De mooiste panden, de beste winkels, het -voormalige- raadhuis en ook een kerk.
      Aan de hand van oude ansichtkaarten en recente foto’s portretteer ik een aantal van die Voorstraten.

      Hoe was het en hoe ziet het er nu uit.

Roelofarendsveen Groene Hart

  

Dit is de Voorstraat in Roelofarendsveen in het Groene Hart. Dat wil zeggen: de weg links achter de jonge boompjes.. Rechts op de voorgrond langs de wetering heet het Westeinde.
      Op de achtergrond de wit geverfde watertoren uit 1932. Uiterst rechts op de foto een dameskapsalon. De foto is genomen rond 1950.
  

De kapsalon rechts bestaat nog steeds, maar is behoorlijk uitgebreid. Een aantal panden aan beide oevers van het water is drastisch opgeknapt. Er zijn ook nieuwe huizen verrezen. De watertoren is achter de bomen nog net zichtbaar. Links van de lantaarnpaal.

Huizen aan Voorstraat


De Voorstraat is kort en smal. Soms kun je niet verder, omdat de terrassen tot aan het water reiken. Aan het begin worden 23 nieuwe appartementen gebouwd.

Watertoren
      

De watertoren is dominant aanwezig. Meer dan 31 meter hoog. Op de benedenverdieping zit een mooie bloemenzaak. Eigenaar is Otto Rodewijk, die in Roelofarendsveen geboren is. Aan het Westeinde.
      Hij weet dat er veel veranderd is. Het centrum heeft zich een kilometer verplaatst. En de jonge boompjes op de oude ansichtkaart waren wilgen. Die zijn inmiddels ook weer vervangen. Nu staan er snelgroeiende moerascypressen, bomen die overigens buiten het seizoen hun naalden verliezen.

Tulpen
   

Op alle zijden van de toren is een rode tulp geschilderd. In Roelofarendsveen wordt namelijk zo’n 25% van onze tulpen gekweekt. Het dorp wordt daarom ook wel ‘Bloem van de Randstad’ genoemd.
      De watertoren staat overigens te koop. Dat wil zeggen: de verdiepingen twee tot en met zeven. Ingericht als een modern woonhuis. Er zit een lift in. Terrassen zijn er naar diverse richtingen. Een ieder kan een bod doen vanaf € 560.000,--

Alkemade
   

Roelofarendsveen valt onder de gemeente Kaag en Braassem. Tot 1 januari 2009 was het gemeente Alkemade. En dat komt dan weer terug in dit drijvend bloembedje.

Gemeentehuis
   

Het gemeentehuis aan het Westeinde straalt weinig allure uit. Ooit stonden op deze plek het oude raadhuis, het postkantoor en de burgemeesterswoning

Drie-eenheid
                      

Links het oude gemeentehuis.

Braassemermeer
   

Roelofarendsveen ligt mooi aan het Braassemermeer. Als je vanaf het Westeinde de lange hoofdstraat door het dorp volgt kom je er vanzelf. Volgens een omwonende kan het hier soms behoorlijk tekeer gaan.


Klik HIER voor alle Voorstraten; incl. de mooiste, kortste en langste