Bogart, Bergman, Fonda & Hopper

   

Dit groene doosje nam mijn vorig jaar overleden collega Lida Iburg precies tot op de dag achttien jaar geleden mee uit Casablanca Marokko. Ze had daar voor de VPRO-radio een programma gemaakt over de zeer succesvolle film Casablanca. Een romantisch drama, dat zich afpeelt in 1942. Marokko was in dat oorlogsjaar nog een Franse kolonie.
      De hoofrollen in deze film worden gespeeld door Humphrey Bogart en Ingrid Bergman. Ze doen dat meer dan fantastisch. Nu nog is de film een monument en een klassieker die tot de verbeelding blijft spreken.
      Muziek uit de film (As Time Goes By) werd wereldwijd bekend. Sommige citaten worden nog steeds gehoord: Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship; Here’s looking at you kid , We’ll always have Paris en You played it for her, you can play it for me. Play it.   
      Hoofdpersoon is Rick Blane (Humphrey Bogart) een wat duistere man, die een café annex goktent beheert in Casablanca. Hij beschikt over reisdocumenten, waarmee mensen door Nazi-Duitsland kunnen reizen of kunnen vertrekken naar het buitenland. Opeens verschijnen Ilsa Lund (Ingrid Bergman) en Victor Laszlo (Paul Henreid). Rick had ooit een gepassioneerde verhouding met Ilsa en Victor is een verzetsleider, die op de vlucht is. Rick kan ze aan de benodigde papieren helpen, maar na een dramatische scene bekent Ilsa dat ze nog steeds verliefd op hem is. Dat stelt hem voor een groot dilemma. Maar uiteindelijk vertrekken ze toch ondermeer nadat Rick een Duitse majoor heeft doodgeschoten.

Kijk HIER naar de trailer van de film


Easy Rider


Humfrey Bogart komt 27 jaar later terug in een andere zeer succesvolle film: Easy Rider. Hij is een werkwoord geworden in het lied Don't bogart me  van de Fraternity of Man. (Don’t bogart that joint my friend, pass it over to me). Rook die joint niet zoals Humphey Bogart rookte, houdt de stuff niet voor jezelf, maar geef het door.

                        

Easy Rider was een echte cultfilm uit 1969, waarin twee hippies (Peter Fonda en Dennis Hopper) op zware motoren door de USA rijden. Als ze op het conservatieve platteland door een fanfare rijden worden ze opgepakt en verdwijnen de gevangenis in. Daar worden ze geholpen door een alcoholverslaafde advocaat (Jack Nicholson) , die daarna besluit met het tweetal verder te reizen.

Hun uiterlijk, hun motoren, hun lange haren en hun kleding wekken alom verbazing, verontwaardiging en afschuw bij de plattelandsbevolking. Uiteindelijk worden ze alle drie vermoord en komt een eind aan hun vrijheidsdromen en idealen.
      Ook in deze film die in die tijd alle bezoekrecords brak , speelt muziek een zeer grote rol. Popmuziek wel te verstaan: The Byrds (Wasn't born to follow), Jimi Hendrix (If six was nine), Steppenwolf (The Pusher),  Roger McGuinn (Ballad of Easy Rider)

Kijk HIER naar de trailer van de film


Museum Ongehoord

Het doosje wordt bijgezet in het museum van het voormalige VPRO radioprogramma Ongehoord,
Er werd voor dit programma veel gereisd en eindredacteur Ton van der Graaf eiste dat iedere programmamaker een souvenir meenam.

 

 

Ga HIER naar toe voor alle museumstukken 

 

Museum Ongehoord dependance