Protesten, werkloosheid, dwangarbeid

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

            

BERICHT VAN MIJN BLOGHOUDER NAAR AANLEIDING VAN HET STUK OVER DE KANSLOOSHEID VAN VEEL KINDEREN HIER IN HET DORP TE HONGARIJE. HIJ SCHRIJFT:

Het zijn wel toestanden bij jullie. Gisteren een foto in De Volkskrant van protesterende mensen op de Kettingbrug in Budapest, krankzinnige maatregelen van Orban, die weer worden ingetrokken, werkloosheid en dwangarbeid.

Heb je 't nog wel naar je zin daar?

Groet & een mooie dag

Ronald

ANTWOORD:

Weet je wat het hier is: de moedeloosheid en slaafsheid voeren nog de boventoon. En het vreemde is, de Fideszpartij die hier de absolute macht heeft, is in meerderheid gekozen, door de bevolking. Die partij vergroot de afstand tussen arm en rijk, en vooral tussen straatarm en superrijk. Deze regering ontslaat rechters, journalisten en oppositie-aanhangers. Moeiteloos. Ze hebben de macht.
      Inmiddels is duidelijk dat ze wel hier af zijn van het genadeloze communisme, maar het kapitalisme hebben omarmd maar de essentie niet begrepen. Zij denken dat kapitalisme een soort geldautomaat is en weten niets van de basisbegrippen die ook onverbrekelijk met een goed werkende democratie verbonden zijn. Respect voor andersdenkenden, solidariteit met de zwakkeren in een samenleving en vreugde. En helemaal begrijpen ze niets van enige grondregels van het kapitalisme :

1. behoeftes opwekken of versterken

2. aanmoedigen van het koopgedrag

3. innovatie

Ik geef voorbeelden.

Iedere zaterdagmorgen, soms al vrijdagnamiddag, gaan ALLE middenstandswinkels in het centrum van de stad dicht. Het hele weekend, tot maandag tegen tien uur. Binnensteden worden doods. Zelfs Budapest lijdt hier onder.
      Buitenlandse ondernemingen als LIDL en TESCO blijven wel open in het weekend, maar die zijn gevestigd in buitenwijken. Daar gaat geen openbaar vervoer heen.

In de naburige stad opent iemand een café met een terras, maar zet daar geen stoelen op. Ik vraag de barman waarom er geen stoelen zijn. Hij antwoordt: zodra er gasten komen pak ik de stoelen. Ik maak hem duidelijk dat het andersom moet werken. Zet stoelen neer dan komen er mensen op af. Hij gelooft me niet. We zijn een jaar verder en hij is al failliet.
      Zij die van een uitkering leven in ons dorp, moeten die uitkering gaan halen in de naburige stad. Met de bus en dat kost veel geld.
      In Budapest is tussen één van de grotere treinstations en een vliegveld een spoorlijn plus station aangelegd. Op het moment dat het station werd geopend ging het vliegveld dicht en moet men vanaf dat punt nog een pendelbus nemen naar een ander vliegveld.
      Europees geld (miljarden per jaar) wordt besteed aan volmaakt zinloze projecten. Controle blijft blijkbaar achterwege. In wezen is de zwakheid van de democratie hier goed zichtbaar: zodra een meerderheid iets volledig verkeerds wil gaat dat gewoon door. Zelfs als de meerderheid een dictatuur wenst zal dat geschieden.

         

 

Klik HIER voor alle Photosophieën