Van burgemeesterswoning tot Grote Kerk

 

Voorstraten vind je vooral in dorpen en stadjes op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Maar ze zijn er ook in andere provincies. 
     
      De Voorstraat, die vaak van de haven -of de dijk- naar het centrum gaat, is vrijwel altijd de belangrijkste straat. 
De mooiste panden, de beste winkels, het -voormalige- raadhuis en ook een kerk.
     
      Aan de hand van oude ansichtkaarten en recente foto’s portretteer ik een aantal van die Voorstraten.
      Hoe was het en hoe ziet het er nu uit.

 

 

 


Groede Zeeuws-VlaanderenDit is de Voorstraat in Groede, een dorpje vlakbij de kust in Zeeuws-Vlaanderen. Het ligt tussen Breskens en Cadzand. De foto is volgens een man die hier geboren is rond 1950 genomen. Volgens hem is er weinig veranderd in de Voorstraat. Groede bleef ook gespaard voor het oorlogsgeweld.De situatie anno 2014. De klinkers zijn verdwenen. Ooit lagen daar de tramrails onder. Het tweede huis van rechts werd –nog steeds volgens onze Groedenaar- vroeger bewoond door de burgemeester. Die hoefde niet zo ver te lopen om naar zijn werk te gaan, want het oude gemeentehuis ligt ongeveer honderd meter verder.


Oude gemeentehuisGroede heeft zo’n 1.300 inwoners. Tot 31 maart 1970 was het een zelfstandige gemeente. Nu valt het onder Oostburg.


KerkringHet meest markant in Groede is de kerkring. Daar staan mooie panden uit de zeventiende eeuw.


Markante pandenGrote kerkAan de Markt bevindt zich het opvallendste object van Groede, de Grote Kerk. Gebouwd in de dertiende eeuw. Aanvankelijk was het een R.K. kerk, maar het werd in 1613 een Hervormde Kerk. Er volgden veel restauraties en ook nu staat een deel van de kerk weer in de steigers.


Drie KoningenHet Grand Café De Drie Koningen –ook aan de Markt- heeft een eigen brouwerij: Marckensteijn. De hapjes zijn zeer betaalbaar. Scampi’s met knoflook voor € 11.50 en een assortiment gerookte vis doet € 14.00.   


Klik HIER voor alle Voorstraten; incl. de mooiste, kortste en langste