De Zaak P.M. (of)

De ontdekking van het fenomeen Zeeuws Licht


Flessen en bakjes


Het heet The Case P.M. Een kunstproject van Loek Grootjans. Een zoektocht naar het ZEEUWS LICHT voor de kust van Domburg op Walcheren Zeeland. Het lijkt de titel van een detectiveverhaal. In zekere zin is het dat ook.
      P.M. staat voor Piet Mondriaan, één van de grootste Nederlandse schilders uit de vorige eeuw. En de zaak heeft betrekking op de ontdekking van het ZEEUWS LICHT, die Mondriaan deed in 1908. Dat gebeurde aan de Noordzeekust iets ten zuiden van Domburg richting Westkapelle.
      Hij maakte toen één van zijn beroemdste schilderijen:


View from the Dunes with Beach and Piers DomburgLoek Grootjans ging een jaar lang wekelijks naar die plek bij Domburg. Hij goot iedere keer anderhalve liter zeewater in een fles en liet dat deels verdampen. In petrischalen sloeg hij de zoutkristallen op.
      Dat alles wordt momenteel tentoongesteld in De Kabinetten van de Vleeshal in Middelburg. 


ZoutkristallenGrootjans ontdekte dat de zoutkristallen in de zomer veel groter zijn dan in andere jaargetijden. Door stromingen voor de kust vanuit Oost- en Westerschelde en uit de Noordzee stijgen die kristallen op en zorgen voor een weerkaatsing.
      Dat veroorzaakt dan weer het Zeeuws Licht, waardoor de Noordzee hier bijvoorbeeld veel meer blauwtinten vertoont dan op andere plekken aan de Noorzeekust.


DocumentatieDe kunstenaar documenteerde al zijn bezoeken. Ondermeer de tijden van bezoek, de temperatuur van het water, gegevens over eb en vloed etc.


Zeekaarten

                    

Hij maakte voorts zeventien zeekaarten en stelde een videoproject samen met vele foto’s van het ‘fenomenale’ licht.


Storage for Distorted Matter.De zaak P.M. is onderdeel van een veel groter project dat Grootjans de titel Storage for Distorted Matter gaf. Dat begon in 2008.
      Hij verzamelde voor dit project ondermeer de grond waarop Vincent van Gogh geboren werd en water waarin drenkelingen op Vlieland zijn aangespoeld. Ik heb geprobeerd die titel te vertalen en kom dan tot Opslag van Bewerkte (Verwerkte) Materie. Zoiets. 


Het Zeeuws LichtIk ben zelf even naar Domburg gegaan. 
      In de buurt is het Badpaviljoen, een mooie plek aan zee met een terras. De vissoep is er uitstekend.