DE AFSTANDSBEDIENINGEN

(Door Peter flik, photosooph te Hongarije) 

Soms lijkt het of het niet erger kan. Maar vaak kom je er later achter dat dit helemaal niet zo is: het wordt toch nog erger. Hoe houdt je een compleet volk dom en onwetend, of hoe zorg je ervoor dat niemand voor wereldvraagstukken nog enige interesse opbrengt. Het antwoord is: laat commerciële televisie toe. Veel commerciële televisie, vooral veel. Succes verzekerd.
     
Hier op het platteland van Hongarije is dit al te pijnlijk zichtbaar. Het plaatselijke dorpscafé bezit sinds een jaar een groot televisiescherm waar de narigheid de ruimte instroomt. Het geluid wordt zo hard gezet dat iedereen moet schreeuwen. Door al dat geschreeuw is de teevee bijna niet te verstaan en blijven de beelden over.
      Een week lang maak ik aantekeningen en krijg door wat dit doet met mensen; ze worden misleid en vatbaar voor ongevoeligheid. Maar er is meer aan de hand. De afstandsbediening! Ligt altijd op de bar binnen handbereik. Zodra de beelden te lang blijven staan wordt er van zender gewisseld. Op een bepaalde avond telde ik dertig keer beeldwisselingen. En dat weten ze bij de teevee ook wel en hun antwoord is die beeldwisselingen zelf te doen. Beelden blijven meestal maar 1 of 2 seconden staan. EN DAT DE HELE AVOND. Het pandemonium is compleet als zowel de teevee zelf als de afstandsbediening de wisselingen veroorzaken. Er is geen touw meer aan vast te knopen en velen kijken niet meer. Een enkele verslaafde kijkt alleen nog met die afstandsbediening in de hand.
     
Op een andere avond vraag ik of ik het Hongaarse nieuws mag zien en kom er achter dat de gekozen zender NOOIT mensen die spreken laat horen. Je ziet hun monden wel bewegen, maar de nieuwslezer vertelt wat er gezegd wordt.
     
Reclame en de feitelijke uitzending wordt zo vormgegeven dat het verschil bijna niet is op te merken.

Kan het nog erger? Ik vrees van wel.

 

Klik HIER voor alle Photosophieën