GLASPLATEN-FOTOGRAFIE EN HET TOEVAL

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije) 

Het kan soms raar lopen. Maar aan raar zit ook een grens. En die wordt wel eens overschreden. En waar men dan terecht komt...Laat ik maar beginnen; alles speelt zich af in de laatste drie dagen. Niet langer dus.
      Ik ben op het internet aan het zoeken naar informatie over glasplaten-fotografie. Ben helemaal weg van de zoekmogelijkheden van nu. Stuit op deze merkwaardige foto:

      Tijdens het bekijken van de foto gaat de telefoon. Oud collega Wim. Hoe het met me ging etc. Maar ook: hij is gebeld door iemand van het gemeentearchief in Amsterdam of hij nog de foto's heeft die we in 1964(!) hebben laten maken in een gebouw op het Leidseplein door Mies Merkelbach.
      Wij werkten toen samen aan een jongerenprogramma op de radio onder de naam HEE. Om dit programma te promoten lieten we door de toen zeer bekende fotografe Mies Merkelbach platen maken waarvan later visitekaartjes zouden worden gedrukt.
      De opnames vonden plaats in een machtig negentiende eeuws gebouw met de naam Hirsch erop. In dat torentje was haar vader in het begin van de twintigste eeuw een portetstudio begonnen, en na de dood van haar vader in 1942 had zij die studio overgenomen. Het was allemaal negenenveertig jaar geleden en ik herinnerde me de naam Merkelbach al helemaal niet meer. 
     
 

  Toen Wim me de naam van de techniek van het fotograferen noemde, op glasplaten, begon ik al licht te trillen.
      Hier ziet U dat gebouw en ook de foto die toen gemaakt is. Ik sta er dus ook op (vierde van links) met Wim Noordhoek (links), de gebroeders Nico (2e van links) en Jan Haasbroek (rechts) en op mijn verzoek ook de fotografe zelf (midden). Dat noemden we in die tijd Camp, wat nu geloof ik weer Cool heet.

                        

Maar wat de dag erop of de de dag daarna gebeurde is al helemaal raar. Bijna een halve eeuw nooit meer aan Mies Merkelbach en haar foto gedacht.
      Er valt een brief van een familielid uit Nederland in de bus. Daarin een fascimilé van de Panorama uit 1913. Honderd jaar geleden dus. Ik open het blad en daar is een hele pagina gewijd aan Jacob Merkelbach, de vader van Mies.....

 

 

Klik HIER voor alle Photosophieën