DE BEAMER

 

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

 

 

 

Hoe snel het gaat. We wonen hier in een klein dorpje in het zuiden van Hongarije, al meer dan tien jaar. Honderdtachtig inwoners. Twee kerken, een kultuurhuis, een winkel en een kroeg. Toen we hier kwamen viel op dat jong en oud in de kroeg kwamen. Meestal tegen vieren in de middag. En ze dansten ook wel eens met elkaar. De oudjes kwamen soms met erwten om te doppen. De jonkies waren vooral gek op chips.
      Dit laatste houd je toch niet tegen dachten we toen, niet wetend dat dit de aanzet betekende tot andere tijden. De tweede aanzet was de komst van mannen met synthesizers. Zij bliezen de hele kroeg vol met kutherrie en de ouderen bleven op den duur steeds meer weg of gingen dood. Het tijdstip voor muziek is nu verzet naar negen uur in de avond, de jongeren willen dansen en drank. Zij die stomdronken raken worden rustig bijgeschonken.
      Eergisteravond is een nieuwe mijlpaal gezet. Er is een metersgroot projectiescherm opgehangen en een beamer straalt RTL-programma's uit. Aan de tafels ervoor kan je niet meer zitten, zeker ook al niet door de twee loeispeakers. De kroegbaas is zo trots als een neger met een gouden tand. Ik ben twee avonden wezen kijken. De kroegbaas kaart met drie mannen. Ze kijken niet naar de teevee. Gasten zijn er verder niet.
      Waar is dit de opmaat voor?

 


Klik
HIER voor alle Photosophieën