HONGKONG EN MENEER WONG


(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

 

              

 

Alleen de duur van de reis al, daarom zou je liever er niet heen gaan. Maar de journalistiek lokt en daarom ga je, zo simpel is het. Ik was getipt dat ik in Hongkong een zeer belangrijke Chinees zou kunnen ontmoeten. Het zou wel een aardige financiële injektie vergen, maar dan had je ook wat. De ontmoeting werd geregeld zoals dat in misdaadromans vaak wordt beschreven; inchecken in een groot en duur hotel en daar op nadere instrukties wachten.
      Een vals paspoort inzetten om je onder een andere naam te laten inchecken. Aanbiedingen van vrouwelijk personeel afslaan. Niet te veel drinken, maar ook niet te weinig. Nooit iemand opbellen, alle gesprekken kunnen worden geregistreerd. Vier dagen wachten is echt niet lang. Dan ligt er bij de receptie een briefje. In de avond krijg ik in de bar bezoek. Moet daar om acht uur zijn.
      Als de avond aanbreekt en ik ben echt op tijd ,verschijnt er een goed in het pak zittende Chinees. Neemt aan mijn tafel plaats. Stelt zich voor als Wong, maar zegt er meteen bij dat dit een schuilnaam is en dat nu eenmaal de gewoonte in zijn wereld. Ik geef hem de electronische sleutel van een kluis op een groot treinstation waarin zich het geld voor onze ontmoeting bevindt. Hierna begint de stemming op gang te komen. Hij brengt me op de hoogte van MATCHFIXING in het voetbal. Het starten van gokmogelijkheden op belangrijke voetbalwedstrijden en die uitslagen beinvloeden door omkoping van spelers, scheidsrechters en zelfs bestuursleden van diverse clubs. Hij had dit zelf niet opgezet, maar een vriend van hem wel en die was er schathemelrijk van geworden.
      Natuurlijk wisten de Chinezen wel dat de bomen niet tot in de hemel groeiden, maar halverwege was mooi genoeg. Het zou een keer bekend worden en dan was de voetbalsport goed beschadigd. Het geld was binnen en daar ging het om. Toen hij me dit had uitgelegd kwam hij met het nieuws. Ook hij deed aan FIXING, maar niet in de sport. Hij liet mensen gokken op het aantal verkeersslachtoffers en het soort ongelukken in een bepaald land. Je kon een gok op iedere dag inzetten en dus snel rijk worden. Voor de beinvloeding van de ongelukkenreeksen huurde hij bijvoorbeeld voor Nederland werknemers van Chinese restaurants in, een beter alibi kon je niet bedenken. Die veroorzaakten verkeersongelukken waar nodig.
      Hij was er al tien jaar mee bezig en succes was niet uitgebleven. Nu de bomen bijna bij de hemel waren had hij er belang bij dat dit in de openbaarheid kwam, dan had hij de gelegenheid zich op een andere sektor te richten. Het fixen van euthanasiegevallen wellicht.

      Bij het afscheidnemen fluisterde hij me nog iets toe. Herinnert U zich dat merkwaardige verkeersongeluk bij Vianen niet zo lang geleden. De politie had een fuik van stilstaande auto's opgezet om een benzinedief tot stoppen te dwingen. Hierbij is een totaal onschuldige verkeersdeelnemer om het leven gekomen. U begrijpt toch wel dat de politie zoiets niet doet als het niet om een crimineel gaat. Geld maakt veel mogelijk, ik weet er alles van.

 


Klik
HIER voor alle Photosophieën