Een reis naar de bronnen van de NIJL

Het zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn, dat het cassettebandje terug is. In diverse media werden wij eraan herinnerd dat we zo’n veertig tot vijfentwintig jaar geleden bandjes draaiden op cassetterecorders en dat we buiten liepen met een walkman en een lopend bandje.  
       Zo vierde de VPRO-Gids de revival van het bandje met een zogenoemd cassetteweb.
Op een interactieve website werden foto’s en herinneringen verzameld van lezers, die hun favoriete bandjes inzonden. Dat waren vaak zelfgemaakte bandjes met festiviteiten en andere gebeurtenissen. Maar soms ook bandjes, die omroepverenigingen in die tijd aanboden.
      Hieronder een selectie van de volgens de Gidsredactie allermooiste inzendingen.

https://www.vprogids.nl/extra/artikelen/2022/Cassetteweb.html


Cassettedoosje

Kijk eens naar dit doosje, dat een luisteraar instuurde. Ik had het ook bewaard. Een registratie van een zeer bijzonder radio-project dat in de winter van 1984 werd uitgevoerd.  Acht programmamakers van de VPRO-Radio reisden af naar de Egyptische hoofdstad Cairo om op zoek te gaan naar de bronnen van de Nijl. De Witte en de Blauwe.
       In ieder land waar ze doorheen trokken, bleven twee verslaggevers achter, die daar reportages maakten. De anderen reisden door.

De programmamakers waren Kees Slager en Paul Aalbers, die in Egypte bleven.
Kiki Amsberg en Djoeke Veeninga (Ethiopië), Gerard Jacobs en ik (Sudan) en Ton van der Graaf en Roel van Broekhoven (Oeganda).
       Een maand lang volgden memorabele uitzendingen, die veel aandacht trokken. In rustige momenten kunt u er af en toe naar luisteren.  In totaal zijn het twaalf cassettebandjes van ieder zo’n anderhalf uur. Maar... in het doosje zit een samenvatting.

Je moet er echt de tijd voor nemen, maar ik verzeker u, dat u er dan niet meer zo makkelijk vanaf komt. Luister alleen maar naar de trailer.
Hier kunt u alle afleveringen vinden.

https://www.vpro.nl/speel~POMS_S_VPRO_056703~een-reis-naar-de-bronnen-van-de-nijl-de-nijl~.html