Mooi & Overzichtelijk

Eén van de jongste en meest plezierige hoofdsteden in Europa is Bratislava (Slowakije). Een overzichtelijke en mooie stad; veel minder druk dan de min of meer nabije hoofdsteden Praag, Wenen en Boedapest. Minder toeristen ook.
       Ik ben er drie keer geweest (de eerste keer toen het nog in Tsjecho-Slowakije lag) en herkende het één en ander in de podcast van mijn oud VPRO-collega Guido Spring.
        Hij presenteerde gisteravond zijn -zoals hij dat zelf noemt- poëtische geluidsportret Rood en Wit in de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédère te Rotterdam. Een mooi en sfeervol programma.
Het werd als volgt aangekondigd:

Guido ging op zoek naar het geluid van de stad van nu en van toen: de klotsende golven van de Donau, de stemmen die weerkaatsen tussen de betonnen flats uit de communistische tijd, de speeltuin met Oekraïense kinderen, de synagoge op zaterdag waar de kleine Joodse gemeenschap samenkomt maar ook de reparaties aan de bovenleiding van de trolleybussen en Slowaken die beachvolley spelen en trams die langszoeven. Veel  geluiden, weinig teksten, wel poëzie van Martin Solotruk (1970).  De Belgische vertaler van Solotruk’s gedichten, Benjamin Bossaert, vertaalt het gedicht in het Nederlands.

Met dank aan Mark Beekhuis en Tessel Blok. Montage: Rob Gerritsen.

U kunt er hier naar luisteren:

 

https://open.spotify.com/show/6NNIH9z3LuVWsdLqbu9Miw


Novi Most (Nieuwe Brug)

 

Binnenstad


 

Zicht op Centrum


 

Donau