Schendingen mensenrechten in West-Duitsland


In 1978 werd actie geschreven als aktie.
      In het VPRO-radioprogramma Embargo, dat op vrijdag aan het eind van de middag werd uitgezonden, werd iedere week een zogeheten aktiespot uitgezonden. Drie keer.
      Een linksige, alternatieve soms radicale beweging ging iets ondernemen en kreeg een minuut zendtijd om dat aan te kondigen. De VPRO toonde daarmee zijn engagement. De groeperingen stonden in de rij om aan de beurt te komen.


Op het digitaal radioarchief van de VPRO staat een aantal van die spotjes. En zelf heb ik er ook nog een paar, omdat ik een aantal cassettebandjes heb bewaard van oude uitzendingen.

      Het zijn opmerkelijke spotjes. Niet zozeer vanwege de manier waarop Philippe Scheltema ze met veel toeters en bellen maakte, maar omdat ze een intrigerend tijdsbeeld vormen van wat de alternatieve scene 35 jaar geleden bezig hield.

Sommige spotjes zijn gedateerd, maar anderen zijn nog verrassend actueel.

      LUISTER eens naar deze spot waarin geld gevraagd wordt om het derde Russell Tribunaal mogelijk te maken. Dat zou gaan over schendingen van mensenrechten in West-Duitsland.
      Later dat jaar begon het Tribunaal in Frankfurt en het werd in 1979 afgerond. West-Duitsland was in die jaren in de ban van extreem-radicaal links, dat zich met name manifesteerde in bomaanslagen en moorden van de Rote Armee Fraktion.
      Alles wat ook maar een beetje links in die tijd was of in verband kon worden gebracht met communistische sympathieën werd scherp in de gaten gehouden of vervolgd. Veel mensen kregen een Berufsverbot.

      Zie ook ZoekPoëzie 3: Ursula Krechel.


Het spotje is in feite nog zeer actueel.
      Vorige maand werd in Brussel het vijfde Russell Tribunaal afgerond. Dat ging over de positie van de Palestijnen.
      Israël werd uiteindelijk weggezet als een apartheidsstaat en het Internationale Strafhof werd opgeroepen om Israëlische misdaden te onderzoeken.

 

Interventie in Vietnam

Het eerste Russell tribunaal werd in 1967 in twee sesssies gehouden in Stockholm en Kopenhagen. Dat ging over de Amerikaanse militaire interventie in Vietnam.
      Initiatiefnemer was Bertrand Russell, die gesteund werd door Jean-Paul Sartre.

Deze foto ging toen de hele wereld over en zorgde voor een schokeffect.

      Het negenjarige Vietnamese jongetje DoVan Ngoc is slachtoffer van napalm. Hij is naakt en toont zijn verwondingen ten overstaan van Tribunaal-leden.

      Het tweede Russell Tribunaal ging over dictaturen in Latijns Amerika , over grove schendingen van mensenrechten, over martelingen en moord.
      Het vierde Tribunaal vond plaats in Rotterdam en handelde over de positie van indianen in Midden- en Zuid-Amerika.

 

 

Aktiespots 1: Lekker Dier
Aktiespots 2: Amelisweerd
Aktiespots 3: 't Kan Anders

Aktiespots 4; Het Russell Tribunaal