De zaak Alaska Sanders 

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.


Dido Michielsen: Engel en Kinnari (2022/246 pag.)

 Java, 1895. Als pleegkind is Louisa op haar dertiende uitgehuwelijkt. Ze verlangt ernaar te weten wie haar biologische moeder is, maar haar norse pleegmoeder weigert haar informatie te geven. Louisa vermoedt dat haar moeder een Njai was, de concubine van een Hollander. Louisa moet maar blij zijn dat zij als erkende Indo-Europese tot de koloniale bovenlaag behoort, maar zijzelf voelt dat er twee culturen aan haar trekken.
      Zij verafschuwt haar man en het leven dat zij leidt, mede daardoor kost het haar moeite een goede band op te bouwen met haar kinderen. Zij zoekt vertroosting in boeken en in de briefwisseling met haar zus Pauline.

      Dan sluit zij vriendschap met een buurvrouw van Chinese afkomst en diens Javaanse secretaris, die haar in vuur en vlam zet. Uiteindelijk wordt zij gedwongen haar zieke man te verplegen en haar pleegmoeder in huis te nemen. Zal zij ooit ontdekken wie zijzelf nu eigenlijk is: een westerse engel of een oosterse kinnari, de mythische liefdesgodin?

Weer een prachtige roman over dwalen tussen twee werelden. Vervolg op Lichter dan ik (2019).



Astrid H. Roemer: DealersDochter (2023/208 pag.)

 Het verhaal begint bij Brandon, een mooie jongen die vanuit zijn dorp naar Paramaribo vertrekt. Daar wordt hij verliefd op een wit meisje en hij reist samen met haar naar Nederland. Als de relatie stukloopt stort Brandon zich in een losbandig seksueel leven en rolt langzaam in de drugshandel waar hij als koerier enorm veel geld verdient. Daarnaast probeert hij een gewone, gezonde relatie aan te gaan, maar dan wordt hem gevraagd nog één klusje te doen.

      Dit heeft verstrekkende gevolgen met een levenslange impact op niet alleen zijn leven, maar ook op de levens van een paar andere families van gemengd bloed. De rode draad is de vraag waar je je veilig en geborgen voelt. Ik begon met enige scepsis aan dit boek; zou het een woke-verhaal zijn over racisme? Integendeel.

Het is even wennen aan de schrijfstijl maar al snel wordt je gegrepen door alle verhalen over vijf verschillende personen, wier levens op miraculeuze wijze met elkaar verweven zijn. Prachtig boek met grote diepgang. Zeker de moeite waard het nog eens te herlezen.

 


Joël Dicker: De zaak Alaska Sanders (2022/568 pag.)

De schrijver Marcus Goldman is inmiddels beroemd geworden door zijn boek over Harry Quebert. Om dat mysterie op te lossen werkte hij indertijd samen met sergeant Perry Gahalowood, met wie hij inmiddels goed bevriend is. In 2010 ontvangt Perry een verontrustende, anonieme brief waarin de uitkomst van een onderzoek naar de moord op een jonge vrouw (Alaska Sanders) in 1999 in twijfel wordt getrokken.
      Perry is geschokt en vraagt zich af of er indertijd toch te snelle conclusies zijn getrokken. De bekentenissen waren er snel; overduidelijk bewijs. Of toch niet? De zaak heeft hem nooit losgelaten en is van invloed geweest op zijn verdere loopbaan en werkwijze: hij werkt alleen, zonder collega’s.

      Als er een grove fout is gemaakt, dan zit er iemand al 11 jaar onterecht vast. Hij besluit tot een diepgravend onderzoek en vraagt hierbij hulp van Marcus. Voer voor een nieuwe roman?

Weer een spannende pageturner met de schrijver Marcus als middelpunt. Buiten de persoon Perry komen er nog meer bekende figuren uit vorige romans voorbij, zoals oom Saul en uiteraard Harry Quebert.

 

Marion Pauw: Tijgerlelie (2023/350 pag.)

Vol enthousiasme vertrekt de half-Spaanse Lili met vijf huisgenoten naar de Pyreneeën om daar gedurende twee wintermaanden op het hotel van haar oom te passen. Ze moeten er rekening mee houden dat het hotel ingesneeuwd raakt en onbereikbaar is. Voor voldoende voorraad wordt gezorgd.
      Een dag voor vertrek besluit één van de huisgenoten een oude schoolvriendin mee te vragen, die op de vlucht is voor een stalker. Het treinkaartje is al gekocht en de groep kan niet anders dan toestemmen. Vanaf het begin van de reis weet deze flamboyante Monica de groepsdynamiek te verstoren, waardoor een toxische sfeer ontstaat. Lili is de enige die zo haar bedenkingen heeft en zodoende steeds meer buiten de groep valt.
      Op een van de laatste avonden loopt het vreselijk uit de hand. Zeventien jaar later kampt Lili nog steeds met de toen opgelopen trauma’s. Zij vertrouwt niemand meer, laat niemand dichtbij komen.

Literaire thriller die dankzij de soepele schrijfstijl heerlijk wegleest. Een bijzonder verhaal dat heen en weer springt in Toen en Nu.

 

     

  Atlas

      Onnodig om ATLAS als tip te geven, want liefhebbers van de Zeven Zussen serie hebben dit fenomenale slotdeel allang verslonden of wachten met smart op hun reservering.

 

                

    

Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.


Klik
HIER voor alle biebverhalen