Meest gelezen in 2022

 

Een ernstig ongeluk op Zuidzijde

 Als je vlakbij een plek woont, waar een zeer ernstig ongeluk gebeurd is, een ongeluk dat landelijk en zelfs internationaal grote aandacht krijgt, ontvang je zelf ook veel reacties.  Van vrienden, bekenden, van oud-collega’s en zelfs van mensen, die je vele jaren lang niet gezien of gesproken hebt.
       Daarnaast ontvang je reacties van mensen en vooral van kerkelijke instanties, die briefjes in je bus stoppen.  

Ik woon aan de Zuidzijdsedijk in het buurtschap Zuidzijde op het Zuid-Hollandse eiland Hoeksche Waard. Daar reed op zaterdagavond 27 augustus ’s avonds om zes uur een vrachtwagen van de dijk.
       Op die plek werd een barbecue gehouden, waar 110 mensen aan meededen. Er vielen zeven doden; een ongeboren kind van acht maanden werd meegeteld. Zeven mensen werden afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Het ongeluk gebeurde dus in Zuidzijde en niet zoals veel kranten en omroeporganisaties ten onrechte meldden in Nieuw-Beijerland. Het buurtschap Zuidzijde hoorde tot 1984 voor het grootste deel bij de gemeente Nieuw-Beijerland; een ander deel bij de gemeente Zuid-Beijerland. Die gemeentes werden in 1984 opgeheven en gingen deel uitmaken van de gemeente Korendijk. Dat duurde tot 2017, toen de nieuwe gemeente Hoeksche Waard ontstond.

      Ik woon dus aan de Zuidzijdsedijk. Al 47 jaar. En ben al die jaren lid van de ijsclub, die de barbecue organiseerde. Ik had er zomaar bij kunnen zijn.
      Ken veel mensen daar en heb de afgelopen dagen met veel mensen gesproken, die ooggetuige waren van het ongeluk. Hun verhalen zijn indringend en aangrijpend. Ik zal niet citeren, want daarom hebben zij mij hun verhalen niet verteld. Komende woensdag wordt op initiatief van de gemeente een bijeenkomst gehouden voor nabestaanden, betrokkenen en bewoners van de dijk.

      En dan een kleine selectie uit de -overigens- goedbedoelde rimram, die zomaar in mijn brievenbus gestopt werd.

De Hervormde gemeente Nieuw-Beijerland:

‘’Ook als we in God geloven hebben we niet overal een antwoord op. Echt niet. Maar we weten wel dat er een God is, die leeft. Een God die in alle pijn met ons op wil lopen. Een God die bewogen is met ons. Ook met u. Ook met jou””.


De Gereformeerde gemeente Nieuw-Beijerland:

‘’De Heere Jezus heeft gezegd: Komt herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en ik zal u rust geven. Neemt Mijn juk op u, en leert van Mij dat ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en gij zult rust vinden voor uw zielen. Want Mijn juk is zacht en Mijn last is licht.


En dan een paar briefjes van zomaar wat families:

“”Onze gedachten gaan naar u allen uit. Wij bidden voor jullie!”.

En:

‘’We wensen jullie die in verdriet, rouw en zorg zijn achtergebleven, heel veel sterkte en de troost van God toe’’.

En:

‘’Hoe wonderlijk mooi is uw eeuwige naam. Verborgen aanwezig deelt u mijn bestaan; Waar ik ben, bent u, wat een kostbaar geheim. Uw naam is: Ik ben er en ik zal er zijn’’.,


Drie dagen na het drama