Gloriedagen
Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.
Delia Owens: Daar waar de rivierkreeften zingen (2022/379 pag.)
Kya is 6 jaar als ze haar moeder ziet vertrekken na voor de zoveelste keer in elkaar geslagen te zijn door haar man. Als haar oudere broer Jody ook het huis verlaat blijft zij alleen achter met haar alcoholistische vader, die op een gegeven moment ook verdwijnt. Zo blijft zij alleen achter in de hut midden in het moeras en probeert te overleven. Zij vertrouwt niemand.
Dan ontmoet zij een jongen in een boot, die een oude vriend van haar broer blijkt te zijn.
Kya heeft een talent om alle natuur om haar heen te tekenen. Tate leert haar lezen en schrijven, er ontstaat een prille liefdesrelatie tussen hen, maar ook hij verlaat haar om te gaan studeren. Uiteindelijk lukt het haar door zelfstudie om alle tekeningen ook te voorzien van tekst (met Latijnse benamingen) en wordt er een naslagwerk uitgegeven dat lovend wordt ontvangen. Kya heeft uitsluitend contact met haar uitgever en beseft dat zij toch ook de vijandige buitenwereld zal moeten ontdekken.
Zij ontmoet Chase, die altijd wordt omringd door de mooiste meisjes, maar hij wil haar. Uiteindelijk zwicht zij voor zijn charmes, vooral omdat hij haar een wereld voorschotelt van een gelukkig huwelijk met kinderen. Haar dromen spatten uit elkaar na een bericht in de krant. Zij vertrouwt niemand meer en besluit om haar leven lang in het moeras te blijven, want alleen daar voelt ze zich veilig. Totdat…….
Een adembenemend mooi verhaal, waarin je wordt meegezogen. Terecht staat deze roman al maandenlang hoog in de top 10 en zijn er nog steeds meer dan 150 aanvragen op de reserveringslijst.
Lucinca Riley: De geheimen van de kostschool (2022/414 pag.)
Postuum uitgegeven thriller; het originele manuscript is uit 2006.
Op een kleine, exclusieve kostschool in Norfolk wordt een leerling dood aangetroffen. Detective Jazz wordt op de zaak gezet en al snel wordt duidelijk dat het niet gaat om een noodlottig ongeval, maar dat er opzet in het spel is. Jazz wordt geroemd om haar feilloze intuïtie en hoopt dat deze haar ook dit keer niet in de steek zal laten. Zij komt steeds meer te weten over de docenten, leerlingen en oud-leerlingen van de school en ontdekt duistere geheimen uit het verleden die doorwerken in het heden.
Een bijzonder spannend verhaal over familiegeheimen, verboden liefdes, pestcultuur en wraak. En zoals we Lucinda Riley kennen, komen aan het eind alle lijntje bij elkaar en vallen de puzzelstukjes op hun plek.
Giulia Caminito: Antonia’s dochter (2022/315 pag.)
Gaia groeit in armoede op in een klein dorp aan het Meer van Bracciano, 60 km van Rome. Haar moeder Antonia heeft een paar banen om het gezin eten te kunnen geven. Haar vader is door een bedrijfsongeval verlamd geraakt. Gaia moet een kamer delen met haar broer, de enige met wie zij kan praten. Haar moeder schrijft in alles de wet voor, bepaalt wat zij draagt en niets wordt weggegooid, met als gevolg dat Gaia er altijd in oude tig keer verstelde kleren bijloopt en op school het mikpunt is van spot.
Dat zij, net als haar moeder, felrood haar heeft helpt ook niet bepaald mee. Haar broer is het criminele pad opgegaan en is het huis uit geschopt. Op de middelbare school heeft Gaia twee goede vriendinnen, totdat een van hen haar bedriegt door het aan te leggen met haar vriend Andrea. Hoe ouder Gaia wordt, hoe meer haar moeder haar onder druk zet en haar leven bepaalt. In plaats van in opstand komen, kropt zij haar verlangens en woede op. Haar enige uitlaatklep is bloedige wraak op alle mensen die haar, in haar ogen, iets hebben aangedaan. Uiteindelijk studeert zij cum laude af aan de universiteit in Rome, waarna ze moet concluderen dat zij alleen maar wetenschappelijke kennis heeft zonder uitzicht op een baan. Antonia, haar moeder, is in alle staten.
Een realistische nogal deprimerende roman, een aanklacht tegen de verstikkende klassenmaatschappij. Soms zijn de gedachtenkronkels van Gaia lastig te volgen en eerlijk is eerlijk, ik kreeg gewoon een hekel aan haar.
Corina Bomann: Gloriedagen (2022/567 pag.)
Eerste deel van de Waldfriede-serie.
Het verhaal speelt zich af in Berlijn, vanaf 1919. Dokter Louis Conradi koopt een verwaarloosd sanatorium om er zijn eigen ziekenhuis van te maken, waar hij met de pas ontwikkelde röntgenapparatuur kan werken. Hij is een gerenommeerd lid van de religieuze stroming De Adventisten, die meerdere ziekenhuizen en opleidingsinstituten in bezit heeft en er zonder winstoogmerk op christelijke gronden wil zijn voor de medemens. Om zijn kersverse ziekenhuis Waldfriede van de grond te krijgen kan hij de hulp van de jonge verpleegster Hanna goed gebruiken.
Het merendeel van de artsen en overig personeel bestaat uit geloofsgenoten en samen vormen zij een soort familie. Buitenstaanders zijn overigens ook van harte welkom, als zij maar gekwalificeerd zijn voor hun vak. Hanna, die voor haar ogen haar verloofde heeft zien bezwijken aan zijn oorlogsverwondingen, is dankbaar voor deze nieuwe start en besluit alle ontwikkelingen vast te leggen in haar dagboek; de basis voor deze nieuwe romanserie.
Het eerste deel is wat saai, maar al snel raak je geboeid door weer een wervelend Corina Bomann verhaal.
Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.
Klik HIER voor alle biebverhalen