De eerste vrouw

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.

 
Taylor Jenkins Reid: Het feest van de eeuw (2022/386 pag.)

Als in 1956 Mick Riva en June Costas elkaar ontmoeten vallen ze als een blok voor elkaar. Hij ambieert een carrière als zanger, zij gruwt van haar werk in het frituurrestaurant van haar ouders. Mick wordt bekend en zij kunnen zich steeds meer veroorloven. Nina wordt geboren en daarna Jay. Mick is inmiddels een beroemdheid en veel van huis. June’s wereld stort in als er een vrouw met een baby aan de deur komt, waarvan ze beweert dat Mick de vader is.
      Mick ontkent niet en de kleine Hud wordt opgenomen in het gezin. Maar Mick zwicht keer op keer voor elke keer weer jongere vrouwen, ook na de geboorte van jongste dochter Kit, waarna er een definitieve scheiding volgt. Hij vergeet de alimentatie en June is te trots om erom te vragen. Haar kinderen zijn haar alles en zij knoopt alle eindjes aan elkaar om ze een fijne jeugd te geven, al moet zij daarvoor terug naar dat verdomde restaurant.
      Als Nina 17 is overlijdt haar moeder en Nina voelt zich verantwoordelijk voor haar broers en zusje. Alle vier zijn ze fervente surfers; Jay staat hoog in de internationale rangorde, Hud maakt spectaculaire foto’s van zijn sprongen en Nina, een bloedmooie vrouw, wordt gespot als model en verdient daar goed geld mee. Zij trouwt met een wereldberoemde tennisser, die een super de luxe villa voor haar koopt. Nina voelt zich niet thuis in die glazen kooi vol staal en moderne kunst, maar zij past zich aan aan het jetset gebeuren en organiseert jaarlijks Het Feest, waarbij iedereen welkom is om zich uit te leven. Zelfs als haar man hetzelfde gedrag vertoont als haar vader en haar heeft verlaten, neemt zij de organisatie op zich. Maar dan verschijnt een onverwachte gast.

Een heerlijke familieroman, springend in de tijd, met een verrassend einde.

 

Muna Shehadi: De eerste vrouw (2022/378 pag.)

 

Holly Penny is jaren gelukkig getrouwd geweest met Lyle, totdat daar ineens abrupt een einde aan kwam. Holly blijft hoop houden dat ze ooit weer bij elkaar komen, ondanks het feit dat hij na de scheiding nog twee keer getrouwd is. Al die tijd houden ze contact met elkaar tot het moment waarop ze bericht krijgt dat Lyle wordt vermist. Zijn laatste vrouw eist na vijf jaar een doodverklaring om financiële redenen.
      Holly krijgt een uitnodiging voor een herdenkingsdienst met aansluitend de openbaarmaking van Lyle’s testament. Zij gaat er heen, maar is er in haar hart van overtuigd dat Lyle nog leeft. Tot haar stomme verbazing weten de twee andere ex-vrouwen niets van haar bestaan. Grote steun ondervindt zij van zijn broer Caleb, die in haar ogen toch ook wel erg geheimzinnig doet.

Goed geschreven spannende roman, vol intriges, familiegeheimen, liefde en met een ingenieus plot.

 


Nikki May: Wahala (2022/381 pag.)

 

De Londense Ronke, Boo en Simi zijn vriendinnen van Engels-Nigeriaanse afkomst en vormen een hecht trio. Ronke is tandarts, maar is tot nu toe altijd gevallen voor de verkeerde mannen. Haar huidige relatie is volgens haar vriendinnen ook gedoemd te mislukken. Boo heeft een lieve man en een prachtige kleine dochter. Toch voelt zij zich gevangen en weet geen raad met het moederschap. Simi leidt ogenschijnlijk een perfect leventje, maar is bang dat haar man achter haar geheim komt.
      Dan verschijnt uit het niets de rijke, flamboyante Isobel, een vroeger jeugdvriendinnetje van Simi, in hun leven die zich nogal opdringerig aansluit bij het vriendinnengroepje. In eerste instantie lijkt zij het beste in iedereen naar boven te brengen, maar hoe meer ze zich bemoeit met het leven van de drie vrouwen,. hoe meer chaos ze veroorzaakt.

Intrigerende psychologische roman over vriendschap en rivaliteit met een verrassend einde.

 

 

Philip Huff: Wat je van bloed weet (2022/284 pag.)

 

 

Recensie Adriaan van Dis: ’Een beklemmende roman over kinderen van kijvende ouders. Of hoe de klotezooi van thuis jonge levens ontwricht. Huff verkent genadeloos hoe een zoon worstelt met zijn woede, leegte en verdriet.

Prachtig verwoord.
      Een roman die je lang bijblijft.’ Psychologische roman, gebaseerd op autobiografische jeugdherinneringen. Indrukwekkend.

 

                                   

Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.


 

Klik HIER voor alle biebverhalen