Appels & Oranjebloesem

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.

 
Erik Rozing: Staat van ontkenning (2022/414 pag.)

De zeespiegel blijft maar stijgen, er heeft een tweede watersnoodramp plaatsgevonden, en desondanks blijft de overheid “polderen”. De jongere generatie raakt wanhopig door het falende klimaatbeleid en gaat over tot terroristische aanslagen, waarbij een minister om het leven komt. De vicepremier Astrid neemt het roer over en probeert het land bijeen te houden.

      Tegelijkertijd heeft zij te dealen met haar excentrieke echtgenoot Victor, een wetenschapper die zich in Rusland heeft bekwaamd in het maken van menselijke klonen, en met haar kritische tienerzoon Adam, die meer weet van de aanslagen. Bovendien is er een andere dreiging: Rusland. De leider van Rusland heeft zichzelf uitgeroepen tot tsaar, is Estland binnengevallen en zijn leger pleegt de meest afgrijselijke oorlogsmisdaden.
      Is de alomtegenwoordige chaos nog te stoppen? Is Nederland gedoemd te verzuipen?
In een cynische toonzetting wordt een inktzwart beeld geschetst van een toekomst zonder maatschappelijk debat, vluchten in een schijnwereld vol hologrammen en kop-in-het-zandsteekgedrag. Helemaal bizar nu anno 2022 Rusland Oekraïne is binnengevallen en min of meer hetzelfde verloop heeft zoals beschreven in deze roman.

Fascinerend, maar vooral beklemmend. LEZEN!

 

Anne Tyler: Franse vlecht (2022/310 pag.)

 

 Robin en Mercy hebben een kabbelend huwelijk zonder al te veel passie. Robin runt zijn zaak en Mercy schildert liever dan zich met het huishouden te bemoeien. Ze hebben drie kinderen, Alice (de verstandige, pragmatische en geordende), Lily (de onbesuisde, emotionele) en David (de jongste, in zichzelf gekeerde).
      De kinderen groeien op, trouwen of gaan op zichzelf wonen en het onderling contact verwatert. Toch blijkt, met het verstrijken van de jaren, hoe diepgaand de familieleden elkaar beïnvloeden, ondanks onderhuidse jaloezie en het niet benoemen van ergernissen om de vrede te bewaren.

Een ontroerende, confronterende roman. Geschreven met veel warmte en humor.

 

 

 

Janke Reitsma: Niets ontgaat ons (2021/270 pag.)

 

Bij wijze van uitzondering neem ik de tekst over, zoals vermeld op het boek, omdat ik het zelf niet beter kan verwoorden. Koen leidt met zijn ouders een geïsoleerd bestaan aan de waddenkust. Samen vormen ze een front tegen de buitenwereld. Als zijn moeder zwanger raakt en met haar medicijnen stopt, keren haar psychische klachten terug. Aukje wordt geboren met een ernstige chromosoomafwijking. Ze zal niet lang leven.
      Terwijl zijn ouders zich steeds meer terugtrekken, zorgt Koen voor zijn zusje. Hij besluit Aukje naar het wad te brengen: de plek die hij als het paradijs op aarde beschouwt en waarvan hij vindt dat ze die één keer moet zien.

Een prachtige, integere, maar ook beklemmende roman, die bovenal ontroert.

 

 

 Viola Ardone: De oranjebloesem (2022/299 pag.)


Het is 1960 en de 15-jarige Olivia woont in een klein dorp op Sicilië. Ze is ondernemend, leergierig, maar wordt met name door haar moeder kort gehouden omdat ‘een meisje is als een kruik: wie haar breekt, moet haar houden’.
      In het dorp is er een zelfingenomen man die vastbesloten is haar de zijne te maken, desnoods met geweld. De verstikkende, stilzwijgende familietradities dwingen Olivia haar lot te accepteren, maar Olivia komt in opstand, vlucht en geeft daarmee een allesbepalende wending aan haar leven.

Een typerende Italiaanse psychologische roman, een tikkeltje mysterieus, een tikkeltje bizar, en gewoon erg goed.

 

 


Liane Moriarty: Appels vallen niet (2021/555 pag.)

Joy en Stan winnen als echtpaar nog steeds elk tennistoernooi, maar nu ze hun familiebedrijf verkocht hebben is er tijd om zich te leren ontspannen. Ze zijn nog steeds gek op elkaar en de vier volwassen kinderen hebben ieder hun eigen drukke leven, Joy realiseert zich dat zij de kinderen altijd tekort heeft gedaan en probeert krampachtig de schade in te halen door allerlei familiebijeenkomsten te organiseren. Iets waar de kinderen absoluut niet op zitten te wachten.

      Op een dag verdwijnt Joy, ze is onbereikbaar en laat niets van zich horen. De kinderen bekijken het huwelijk van hun ouders en hun eigen verleden met nieuwe, geschrokken ogen. Heeft haar verdwijning misschien te maken met die mysterieuze logee, een jaar geleden? De politie verdenkt Stan ervan dat hij zijn vrouw iets heeft aangedaan, de kinderen zijn verdeeld.

Uitermate boeiende thriller waarin alle plotlijnen samenkomen in het laatste spannende hoofdstuk.

 

 

Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.

 

Klik HIER voor alle biebverhalen