Het geweld van de hond

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.

 
Karen Swan: Het winterse avontuur (2021/444 pag.)

 

Lee Fitch kwam naar Amsterdam met een pasgeboren baby en een diep weggestopt geheim. Inmiddels is haar zoontje Jasper vijf en is ze een succesvolle fotograaf, bekend om haar celebrityportretten.
      Slechts weinigen weten dat zij jaren als oorlogsfotograaf heeft gewerkt, altijd zij aan zij met haar beste vriend en vertrouwenspersoon verslaggever Harry Cunningham. Samen hebben zij voor hun reportages over Syrië in The Washington Post de Pullitzer Price gekregen. Maar dat is verleden tijd.
      Lee heeft met Harry gebroken, maar worstelt nog dagelijks met nachtmerries en traumatische herinneringen. Zij vertrouwt niemand meer, op een paar goede nieuwe vrienden na, en mannen gunt zij hooguit een one-night-stand. Totdat zij Sam ontmoet.

Feelgood, spanning en drama.



Jacqueline Bublitz: Voordat je wist wie ik was (2021/300 pag.)

 

Het is op dezelfde dag dat de net 18-jarige Alice Lee en de 36-jarige Ruby Jones in New York aankomen. Beiden zijn hun oude leven ontvlucht, willen opnieuw beginnen, en zijn nog onwetend over het feit dat binnen een paar weken hun levens onlosmakelijk met elkaar verbonden zullen worden.
      Dat gebeurt op de dag dat Alice op brute wijze is vermoord en Ruby haar vindt. Het slachtoffer is ongeïdentificeerd en Ruby voelt zich zo betrokken bij het jonge meisje, dat zij alles op alles zet om te achterhalen wie zij is. In haar zoektocht wordt zij bijgestaan door drie nieuwe vrienden en door Alice zelf, die haar vanuit het hiernamaals de goede richting probeert aan te wijzen.

Aparte thriller over het recht van vrouwen om veilig over straat te kunnen gaan en voor zichzelf op te komen.

 


Rebecca Yarros: Wat we achterlaten (2021/507 pag.)

 De 28-jarige Georgia moet na haar nare scheiding opnieuw beginnen en trekt zich terug op het landgoed dat haar overleden overgrootmoeder haar heeft nagelaten. Daar treft zij tot haar grote verbazing de bestsellerauteur Noah Harrison aan.
      Hij is net zo arrogant als hij lijkt en ze heeft meteen een hekel aan hem. Noah is daar op uitnodiging van een uitgeverij met het verzoek om een boek te voltooien dat zijn idool Scarlet Stanton onafgemaakt heeft achtergelaten. Tot haar ontzetting ontdekt Georgia dat haar moeder hier achter zit, terwijl die donders goed weet dat Scarlet  alles heeft nagelaten aan haar achterkleindochter Georgia.
      Haar moeder is puur uit winstbejag zelfs zover gegaan het onvoltooide manuscript ter verfilming aan te bieden aan notabene Georgia’s ex-man. Georgia staat erop eerst zelf het manuscript te lezen.

Het blijkt een autobiografie te zijn met als hoofdthema een intense grote liefde.


Hanya Yanagihara: Naar het paradijs (2022/670 pag.)


Een roman over drie verschillende versies van New York, in drie eeuwen. In 1893 is New York een vrije staat, waar mensen ogenschijnlijk mogen liefhebben wie ze willen. Gearrangeerde huwelijken tussen mannen zijn vrij gangbaar om de banden tussen rijke families sterker te maken. Is er een kinderwens, dan volgt adoptie. Het uit liefde kiezen voor een levenspartner is echter een stuk moeilijker.
      In 1993 wordt Manhattan geteisterd door de aidsepidemie, maar vreemd genoeg gaat dit (saaie) deel daar nauwelijks over. In 2093 is New York verworden tot een totalitaire staat, waar alle vrijheden van burgers zijn ingeperkt. Bovendien gaat er de zoveelste virus-pandemie rond, die vele levens eist. In elke eeuw hebben de hoofdpersonen dezelfde namen en dat is nogal verwarrend; puzzelen welke connectie er is met de voorouders.
      Rode draad in elk verhaal is dat de hoofdpersoon een labiel figuur is, die moeilijk keuzes kan maken en wanhopig op zoek is naar zijn eigen paradijs.

Een spectaculaire roman, daar niet van, maar het kostte me moeite om door te lezen omdat het me nauwelijks emotioneel raakte. Hooguit een gevoel van beklemming.


Thomas Savage: Het geweld van de hond (2021/320 pag.)

 

 De broers Phil en George zijn rond 1920 samen eigenaar van een zeer welvarende ranch in het westen van Amerika. Phil is de oudste, heeft gestudeerd, is slim maar ook hard. George is de goedzak. Als George plotseling trouwt met een vrouw, die ook nog een verwijfde zoon meebrengt, kan Phil dit niet verkroppen en probeert hij zijn nieuwe schoonzus kapot te maken door haar volstrekt te negeren, op slinkse wijze te intimideren en vernederen.
      Als zij op instorten staat blijkt haar zoon slimmer te zijn dan iedereen dacht.


Goed geschreven, maar wel beklemmend verhaal. Eerste Nederlandse uitgave was in 1985, maar omdat de recente verfilming (Power of the dog) momenteel is genomineerd voor 12 Oscars, is blijkbaar gekozen voor een heruitgave. Gelukkig maar.

 

Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.

 
Klik HIER voor alle biebverhalen