Een Kunstwerk; een Meesterwerk


VERBETEN MAAR ONMONDIG

Vandaag wordt deze prachtige voorjaarsklassieker weer verreden. En ...... het is heerlijk Ronde van Vlaanderenweer. Straffe wind, koud en neerslag met kans op regen of hagel. Waarschijnlijk geen sneeuw.  
      Ook als het regent zullen er honderdduizenden mensen -sommige schattingen reppen zelfs van een miljoen- urenlang langs de route staan om de renners in een paar minuten voorbij te zien gaan. Vlamingen, vrijwel allemaal Vlamingen!

‘De Ronde van Vlaanderen is een brok eigenheid’, schrijft Rik Vanwalleghem.
      ’Ze legt de wortels van een volk bloot en weerspiegelt terzelfder tijd de elementaire natuur van dat volk: noest, koppig, zwijgzaam, verbeten maar onmondig, weinig assertief, vroom, gezagstrouw en geborneerd.
      Typerend én duidend zijn de boetserende omgeving van de Ronde (de einders van de Polders, de glooiingen van de Vlaamse Ardennen, de knotwilgen), haar sociaal-historische achtergrond (de verknechting, het tekort aan zelfrespect, het dorpse, het zwoegen voor de dagelijkse boterham, het schuimende bier), haar gevecht met de elementen (wind, regen, hagel, sneeuw).
      De Ronde houdt ons een spiegel voor waarin de kwintessens van onze volksaard wordt geschilderd‘.

Favoriet vandaag is Mathieu van der Poel, zeker nu Wout van Aert vanwege corona niet meedoet.
      Hij won de klassieker twee jaar gelecden, Zijn vader Adrie in 1986.