Gedichtenhuisjes her & der

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Mijn gedachten zijn vooral bij de inval van Rusland in de Oekraïne - de vluchtelingenstroom die hierdoor ontstaat is mensonterend. Duizenden vrouwen en kinderen hebben huis en haard verlaten, op zoek naar geborgenheid . Sommigen met hond, kat en knuffel. Mannen en vaders mogen niet mee, zij moeten en willen strijden voor hun land. Tranen borrelen op bij het zien van zo veel ontheemde mensen op zoek naar een veilig heenkomen. Paniek en radeloosheid spat van het scherm.

      Mijn oude moeder kijkt niet meer naar het Journaal, zij ziet haar eigen film van de Tweede Wereldoorlog weer aan zich voorbij trekken, babylijkjes hingen in de bomen vertelde ze mij onlangs. Ze slaapt er niet meer van. Ach, mai … ze is vast niet de enige die met een sprong weer terug is in de jaren 1940/45

In Bellingwolde staat een voormalig Asiel Zoekers Centrum, geheten ‘De Grenshof.’ Het gebouw is onlangs verkocht aan een investeerder die het wil afbreken om op deze grond appartementen uit de grond te stampen. Mooi plan.
      Maar nu …. door de oorlog in Oekraïne zijn de meesten onder ons wakker geschud, hoe voelt vrede eigenlijk, hoe belangrijk is opgroeien in veiligheid.  ….  Hier gaan geluiden op om het oude AZC opnieuw in te richten om er nieuwe vluchtelingen op te vangen. In ons gastvrije dorp Bellingwolde. Hoop toch zo dat de gemeente Westerwolde dit weet te realiseren, samen met de nieuwe eigenaar van het ruime pand. Politieke weerstand? Nu toch even niet.

Ondertussen gaat in Nederland het leven in relatieve vrede en vrijheid ‘gewoon' door. In de bieb van Bellingwolde organiseren we iets liefs en verbindends, iets waarbij je kunt wegdromen naar andere werelden.

     Hoe dan? Wat dan?
     Iets met gedichten.


GEDICHTENHUISJES

 

Sjoerd Visser uit Sellingen heeft een creatieve geest. Hij vindt dat ook ieder gedicht een dak boven het hoofd verdient. Van afvalhout timmert hij huisjes - gedichtenhuisjes. Maar ja, hoe kom je nou aan bewoners.
      Zijn vrienden Willem Sanders en Ids Vlieg zijn getuige van het plan en schrijven een mooi gedicht voor de eerste huisjes. Dan wordt de P.R. losgelaten, het Dagblad van het Noorden plaatst een artikel.

      Mijn collega Harma vangt dit verhaal ergens op en komt bij me langs. ‘Wat denk je Mar? Zullen we aanhaken?’ Ja, natuurlijk direct, wat een mooi idee!’
     
Ondertussen vliegt een brutale volwassen koolmees nieuwsgierig naar één van de kleurrijke huisjes aan de Tritonlaan in Wedderveer. Niet verwonderlijk, het lijkt wel wat op een voederhuisje. Maar helaas, voor deze vogel is hier niets te smullen. Dit is slechts voorbehouden aan de wandelaar, de fietser, die een nieuwsgierig blik naar binnen werpt en zich mag verwonderen. Warempel er hangt een gedicht in.

En dan!

De bibliotheek van Bellingwolde gaat zich enthousiast inzetten om dit project tot een succes te maken. Meer huisjes, meer gedichten, meer lucht.     
      We maken een poster en printen flyers om uit te delen aan onze klanten. Bij ons zijn huizen genoeg te koop. Voor zeven-en-een halve euro ben je eigenaar van een huisje, krijg je een online schildercursus van Mieke van Es, plus een schrijfcursus van Lilian Zielstra.

Dan begint het stille genieten. De huisjes komen bij ons binnen.

Een kleine greep

Derk Sibolt Hovinga

 

                    

 Willem van Sanden

In mijn hart ben je
zacht
vol passie
koester ik je daar

Gevoel laait
flikkert
als een vuur
in de nacht
vonken vliegen
omhoog

Je ogen hebben mijn
hart gevangen
mijn ziel krult zich
om jouw warmte
jouw licht

Ik ga in je op
word die ik ben
omdat jij mij ziet

Anna Mulder

Steeltjes fris van groen
toeteren geluidloos geel
vol bruin loftrompet

 

 

Willem Jan van Wijk

Tegen het vallen
van de avond de Zwanen
hun wit rekt de dag

 

Succes      

In de bouwsels van Sjoerd wonen sinds kort gedichten, ook van onze lezers. Het project blijk een succes.
      Genieters in ons mooie Westerwolde kunnen zich dit voorjaar laven aan gedachten-roerselen van dichtende mensen uit Oost-Groningen.

      Langs wegen en velden zijn ze te vinden en te lezen. De gedichtenhuisjes staan nu in Oudeschans.
Ik schat zo’n stuk of dertig.



Oudeschans

 


Mensenafval

Alles wat de wereld een beetje mooier maakt ….

 

 

 

      

       Klik
HIER voor alle biebverhalen