Lezen in de avondnevel

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.

 
Lydia Sandgren: Verzamelde werken (2021/784 pag.)

Heen en weer springend in de tijd wordt het levensverhaal beschreven van Martin Berg, eigenaar van een kleine uitgeverij. Vanaf de middelbare school heeft hij maar één doel: een grootse roman schrijven. Zijn beste vriend Gustav daarentegen wil wereldberoemd worden als kunstschilder. Ze trekken altijd samen op, genieten van hun studententijd vol feesten en zuippartijen, en filosoferen een slag in de rondte. Martin ontmoet Cecilia en er ontstaat een soort driemanschap, waarbij Cecilia de muze is voor Gustav.
      Martin en Cecilia krijgen een dochter en later nog een zoon, waarna Cecilia in een depressie belandt. Zij kan het moederschap niet combineren met haar ambitie te promoveren, en verdwijnt met onbekende bestemming. Jaren later vraagt Martin zijn dochter een Duits manuscript te vertalen, waarvan de inhoud haar erg in verwarring brengt. Op hetzelfde moment wordt zij in Göteborg overal geconfronteerd met het gezicht van haar moeder op grote affiches over de tentoonstelling van het werk van Gustav, de inderdaad wereldberoemd geworden kunstschilder.
      En Martin? Die wordt bedolven onder al zijn manuscripten, die door zijn besluiteloosheid nog steeds niet hebben geleid tot een roman. Een prachtig imposant verhaal over blijvende liefde en levenslange vriendschap.

In het eerste deel is het soms lastig je aandacht erbij te houden door alle filosofische beschouwingen. Gewoon wat “overheen” lezen. Je moeite wordt beloond!


Elizabeth Strout: Ik heet Lucy 2016/174 pag.)

 

Lucy Barton ligt in het ziekenhuis te herstellen van een operatie als haar moeder, die ze jaren niet heeft gezien, op bezoek komt. Door te praten zoeken ze aarzelend toenadering tot elkaar.
      Moeizaam, want Lucy heeft alleen maar nare herinneringen aan haar afschuwelijke jeugdjaren vol armoede, onverantwoordelijke ouders, haar broer, zus en zij moesten alles zelf maar uitvogelen, gepest op school, outcast van het dorp. Pas toen ze ging studeren en haar eerste man William ontmoette, ontdekte ze een andere wereld.

Maar inmiddels is Lucy een succesvol schrijfster, die in het reine probeert te komen met haar moeder. Over William zal ze later wel schrijven.

 

 

 

 

 

Het verhaal van William (2021/203 pag.)

 

Lucy Barton woont in New York en is moeder van inmiddels twee volwassen dochters. Haar tweede echtgenoot is onlangs overleden. Haar eerste man William, vader van haar dochters, is altijd een raadsel voor haar geweest. Toch hebben zij in al die jaren sinds hun scheiding een hechte, vriendschappelijke band met elkaar gehouden.
      Als ze tegen problemen aanlopen zoeken ze steun bij elkaar. Als William een familiegeheim ontdekt vraagt hij Lucy om hem te helpen e.e.a. uit te zoeken. Een geheim dat een geheel nieuw licht werpt op het leven van Williams moeder en onvermijdelijk ook op hemzelf.

Twee bijzonder mooie psychologische romans waarin op fijnzinnige wijze, zonder sentimentaliteit, wordt beschreven hoe de hoofdpersonen zich ontworstelen aan een beschadigde jeugd en zichzelf leren kennen, voor zover dat mogelijk is.

 

 

 

 

Dani Atkins: Dromen van jou (2021/348 pag.)

Beth Brandon is 36 jaar oud en weduwe. Tien jaar geleden werd bij haar man Tim kanker geconstateerd. Omdat zij pas twee jaar getrouwd waren hadden zij nog geen kinderwens, maar nu moesten ze rekening houden met de mogelijkheid dat de chemokuren het sperma nadelig konden beïnvloeden, dus werd hun aangeraden om in een fertiliteitskliniek embryo’s te laten invriezen.
      Tijdens de laatste jaren van Tims leven zijn er twee embryo’s teruggeplaatst, helaas zonder resultaat. Bij het graf van haar man besluit Beth nog één poging te wagen; er is nog 1 embryo over. Izzy en Pete waren gelukkig getrouwd, maar hun huwelijk werd overschaduwd door vruchtbaarheidsproblemen. Uiteindelijk is het gelukt en inmiddels is hun zoontje Noah, waar ze zielsveel van houden, 8 jaar oud. Maar dan krijgen ze een alarmerend bericht van de fertiliteitskliniek en stort hun wereld in elkaar.

Prachtige ontroerende roman over liefde, verlies, onvervulde dromen en opoffering.

 

 

 

 

Tan Twan Eng: De tuin van de avondnevel (2013/372 pag.)

 N.a.v. een gouden tip heb ik deze roman, winnaar Man Asian Literary Prize, pas nu gelezen.

Yun Ling, vrouwelijk rechter bij het Hooggerechtshof, gaat met vervroegd pensioen omdat bij haar acute afasie is geconstateerd. Voordat zij aftakelt wil zij orde op zaken stellen en vooral wil zij terug naar de enige plek waar zij gelukkig is geweest: de mede door haar aangelegde Japanse tuin Yugiri in de hooglanden van Malaya (nu Maleisië). Daar aangekomen besluit zij haar levensverhaal vast te leggen.
      Vanaf haar geboorte behoort zij tot de Paranakan-Chinezen, een bevolkingsgroep die Engels georiënteerd is. Als Japan Malaya bezet wordt zij, samen met haar bloedmooie zus, geïnterneerd in een jappenkamp. Zij moet in de mijnen werken, haar zus dient als “troostmeisje”. Yun Ling is de enige die het kamp overleeft. Omdat zij het haar zus heeft beloofd, gaat zij nadat Japan de oorlog heeft verloren op zoek naar de beroemde Japanse tuin op Malaya, die wordt aangelegd door de voormalige tuinman van de keizer.
      Wat volgt is een haat-liefde verhouding met Aritomo, de tuinarchitect. De tuin is een mystieke creatie met zijn eigen poëtische sfeer. In de wereld daarbuiten heerst chaos: rebellengroepen van communistische chinezen trekken plunderend rond. Enfin: vele verhaallijnen, waarbij Aritomo op een of andere manier altijd betrokken is. Een wonderlijke, mysterieuze roman over spirituele schoonheid, over herinneringen en vergeving.

Vergt enig geduld, maar is de moeite dubbel en dwars waard.


 Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.

 

 Klik HIER voor alle biebverhalen