Dochters en Huisgenoten

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.

 
Tatiana de Rosnay: Dit leven is van jou (2021/296 pag.)

De 18-jarige Martin Dujeu woont met zijn vader, een gerenommeerd advocaat, in het rijke district van Parijs. Zijn Zweedse moeder kwam om het leven bij een vliegtuigongeluk toen hij nog klein was. Hij lijkt uiterlijk op haar, herinnert zich een vage geur, maar weet verder niets over haar en dat zit hem dwars. Met zijn vader, die regelmatig nieuwe minnaressen mee naar huis neemt, heeft hij een slechte band. Het enige waar Martin om geeft is zijn hond, de literatuur en zijn enige vriend Oscar, die alleen maar achter de meiden aanzit. Tot grote woede van zijn vader is hij al twee keer gezakt voor zijn eindexamen; alleen in filosofie en literatuur is hij een uitblinker.
      Hij besteedt zijn tijd liever aan het in het geheim schrijven van een roman. Op een ochtend ontmoet hij Célestine, een dakloze dame die haar toevlucht heeft genomen in een portiek vlak bij zijn huis. Hij is met haar begaan, maar wat begint als een ontmoeting vol vooroordelen groeit uit tot een hechte vriendschap met wederzijds vertrouwen. Zij wil zijn manuscript lezen, hij haar dagboekaantekeningen. Als in de strenge winter Célestine in het ziekenhuis belandt wil zij Martin op haar eigen manier nog één keer bedanken voor zijn vriendschap. Tot zijn grote verbazing verandert zijn leven in één klap en wacht hem een mooie toekomst.

Prachtige indringende roman.


Frances Liardet: We moeten dapper zijn (2019/430 pag.)

Begin jaren dertig groeit Ellen op in een welgesteld gezin in het dorp Upton, onder de rook van Southampton. Nadat bekend wordt dat haar vader op grote schaal fraude heeft gepleegd, kiest hij het hazenpad en laat zijn vrouw, zoon (Edward) en dochter berooid achter. Het gezin wordt met de nek aangekeken en leeft in bittere armoede en kou in een krot waar de muizen vrij spel hebben en waar zij hongerlijden.
      Voor Edward lonkt de grote vaart. Ellen is leergierig en weet zich uiteindelijk op te werken tot typiste. Dan ontmoet zij de 20 jaar oudere Selwyn Parr, een erudiete man en eigenaar van de oliemolen. Zij vallen als een blok voor elkaar en trouwen in 1939, vlak voor het uitbreken van WOII. Ellen weet dat hun huwelijk kinderloos zal blijven omdat Selwyn in WOI verwondingen heeft opgelopen die voortplanting onmogelijk maken. Maar hun liefde is alles voor haar.
      Haar leven verandert op slag als er in een bus met evacuees een klein meisje slapend en duim zuigend achterblijft. Ellen ontfermt zich over de kleine en komt erachter dat zij Pamela heet en haar moeder is omgekomen bij een bombardement. Er ontstaat een hechte liefdevolle band tussen Ellen en Pamela. In maart 1944 wordt hun leven ruw verstoord als blijkt dat een wel zeer naast familielid al jaren op zoek is naar Pamela. Vol hartverscheurend verdriet moeten Ellen en Pamela afscheid nemen.

Gevoelvolle roman over de liefde tussen moeder en kind, al zijn zij biologisch niet met elkaar verbonden.


Dinah Jefferies: Dochters van de Dordogne (2021/396 pag.)

Voor het gemak beperk ik mij deels tot de beschrijving op de achterkant van het boek:


Frankrijk, 1944. In het dal van de Dordogne, aan de rand van een klein dorp, wonen drie zussen (twintigers) samen in hun voormalige vakantiehuis. Zij zijn van Brits/Franse komaf, hun vader is overleden, hun moeder woont in Engeland. Hélène, de oudste, probeert de zussen bijeen te houden, helemaal nu de nazi’s steeds dichterbij komen en in naburige dorpen willekeurige executies uitvoeren en de boel platbranden.
      Elise, de rebel, gaat bij het verzet. Florence, de dromer, is naïef en fantaseert over vrij zijn. Zij zorgt voor heerlijke maaltijden, ondanks de karige middelen. Maar dan gaat alles mis, helemaal als er een lang bewaard familiegeheim aan het licht komt dat inslaat als een bom.

Boeiende roman. Eerste deel van een trilogie.


Elizabeth Day: De huisgenoot (2021/382 pag.)

Marisa, een jonge labiele vrouw, ontmoet de 10 jaar oudere Jake. Hij stelt voor te gaan samenwonen en een gezin te stichten. Marisa voelt zich veilig bij hem, al vermoedt zij dat hij ook worstelt met nog niet geuite trauma’s omdat hij nogal afstandelijk is.
      Jake verdient goed, maar als er projecten niet doorgaan en er minder geld binnenkomt stelt hij voor een kamer van hun grote huis te verhuren. De nieuwe huisgenoot, Kate, heeft weinig respect voor de grenzen van anderen. In de ogen van Marisa dringt zij zich op aan Jake en als Marisa zwanger is bemoeit zij zich helemaal overal mee en neemt het huishouden over. Jake schijnt niets in de gaten te hebben.
      Marisa gaat Kate stalken en omdat zij ook Jake niet meer vertrouwt kijkt zij op zijn telefoon. Haar wereld stort in. Vervolgens gaat het verhaal verder over Kate, die al jaren een liefdevolle relatie heeft die onder druk staat omdat hun vurige kinderwens niet wordt vervuld. Totdat……..

Intense psychologische roman over relaties, verlangen en obsessie, met een briljante plotwending.

 

 

 Nora Roberts: Ontluiken (2021/492 pag.)

 

 

Deel 2 van de Drakenhart-serie (genre fantasy). Breen leert haar magische krachten steeds verder te perfectioneren en wordt door haar geliefde, Keegan, verder opgeleid als een volleerd krijger. Samen binden zij de strijd aan met haar grootvader, de boosaardige verbannen god Odran, en weten hem terug te dringen en zo vooralsnog hun volk te redden. De voormalige minnares van Keegan, Shana, is overgelopen naar de vijand en zint op wraak.

Weer een ‘betoverend’ verhaal, maar wat minder dan het eerste deel toen alles nog nieuw was.

 

 

 


Camille Kouchner: Een grote familie (2021/192 pag.)

Autobiografisch verhaal van een grote samengestelde familie die houdt van debatteren, van lachen en dansen, van de zon en de zomer. Dit is het smeulende, waargebeurde relaas van een vrouw die eindelijk durft te vertellen wat de grote familie lang heeft verzwegen.

      Camille groeit samen met haar tweelingbroer Victor op in een soort commune waar alles draait om vrijheid, blijheid en het eigen gelijk. Zonder verantwoordelijkheden. Hun vader is een gerenommeerd arts en woont in Parijs.     Zij wonen bij hun moeder en stiefvader. Camille merkt dat er iets goed mis is met Victor en komt er achter dat hij regelmatig wordt misbruikt door de stiefvader.
      Victor eist haar geheimhouding en dit breekt haar voor de rest van haar leven op.


Indringende en schrijnende aanklacht tegen de vergoelijking van pedofilie en tegen de lafheid van de elite die kiest voor zwijgen.

 

 

 

 Cathy Bonidan: Ons zwijgen en ons spreken (2021/271 pag.)

 Hierbij de beschrijving zoals vermeld op de achterflap van het boek: Parijs 1956. Annes oom is directeur van een psychiatrische inrichting. Anne raakt er bevriend met Béatrice, opgenomen wegens anorexia. Samen bekommeren ze zich om kleine Chiel, die vanwege zijn onaangepaste gedrag ‘de idioot’ genoemd wordt.
      Maar Béatrice en Anne ontdekken dat er een manier is om contact met hem te krijgen. Jaren later ontdekt een psychologiestudente het dagboek van Béatrice. Waarom stopt dit dagboek abrupt als ze veertien is? Waarom was Anne in de kliniek?
      En wat is er met Chiel gebeurd? Een tedere roman vol melancholie en optimisme. Een fascinerende inkijk in de manier waarop de psychiatrie in de vorige eeuw met kinderen omging.

Mijn mening: Ontroerend verhaal; zeker de moeite waard!

 

Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.

 

 Klik HIER voor alle biebverhalen