Een Pasja voor mijn lens

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Vandaag was ik onze natuurboeken aan het saneren. Ik ben er selectief in, vind het kapitaalvernietiging en cultuur-armoe. Bovendien krijg k regelmatig mailtjes van collega’s in de provincie die onze pareltjes graag willen ontvangen voor hun lezers, want… ‘wij zijn de enige bieb die dit exemplaar nog op de plank heeft staan.’

      Het huidige beleid zegt ‘weg met de informatieve boeken.’ Mensen zoeken alles wat ze willen weten op ‘ op het Internet.’ Ammehoela', denk ik dan…. niks er van.Niet iedereen leeft en leert vluchtig. Mensen zat die graag een papieren naslagwerk doorbladeren, heen en weer terug. van voren naar achteren. Bladwijzer ertussen en morgen weer verder. Lekker bladeren in een boek maakt je blij.
      ‘Ouderwets?’ Je gooit je oude oma toch ook niet in de papiercontainer, die heeft je heel veel te vertellen als je geluk hebt…. en je het geduld op kunt brengen naar haar te luisteren. Als we niet oppassen gooien we straks met elkaar alles weg wat we met heel veel moeite bij elkaar hebben vergaard, waarvan we nu denken dat het zijn tijd gehad heeft. Wacht maar tot de elektriciteit uitvalt of nog erger…….. Dan komt iedereen naar Bellingwolde…. Haha.

Vlinderboek

Maar goed…. het vlinderboek op de natuurboekenplank trok mijn aandacht. Bladeren… en ja hoor, daar was ze - de Pasja. Ik zag haar voor het eerst op onze olijfgaard. Het was een warme dag, zo’n 35 graden. Wij hadden een wandeling gemaakt in het koele bos achter ons.

Terug op ons plekje namen we een Superbock biertje en een glaasje Vinho Verde met lekkere hapjes en ….. onze eigen olijven die we notabene in de supermarkt vonden.

Verhit lijf

Naast Anno ben ik ook getrouwd met meneer Nikon Spiegelreflex. Wat een geluk, beide wijken niet vaak van mijn zij. Met een verhit lijf laafden we ons aan al het zoutaanvullend en dorstlessend spul. Vijfendertig graden is best heet. Er was nog een levend wezentje toe aan deze versnaperingen…..de Pasja….Ze was zo uitgeput dat ze de lens van mijn camera compleet negeerde.


De Pasja of Jasiusvlinder

Deze vlinder maakt deel uit van de familie Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. Het mannetje heeft een spanwijdte rond de 70mm, het vrouwtje tussen de 75 en 90mm. De grootste dagvlinder van Europa.

Dat zit dan zomaar bij ons ‘aan tafel.’ In …  ja … Portugal.

     

 

          Klik HIER voor alle biebverhalen