Dromen & beloftes

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar leestips voor de komende tijd.

 
John Boyne: Een reiziger (2021/492)

Wow, wat een verbazingwekkende belevenis was dit boek. Moeilijk om een begrijpelijke samenvatting te geven, maar ik zal het proberen.

      In dit epische verhaal over de mensheid doet de reiziger (de ik-figuur) verslag van zijn leven, dat begint met een vader, moeder en broer in het jaar AD1 in Palestina. Zijn broer heeft de bloeddorst van zijn vader geërfd, hijzelf de creativiteit van zijn moeder. Bij alle nieuwe ontwikkelingen binnen de familie gaat het verhaal verder in een ander land in een volgend tijdperk. De beginletters en de basisklank van hun namen blijven door de eeuwen heen hetzelfde, alleen aangepast aan de taal en cultuur van dat andere land, zodat de lezer begrijpt wie wie is.
      De reiziger bekwaamt zich in veel diverse ambachten waarmee hij in elk deel van zijn leven zijn voordeel doet. Hij leert alle continenten met hun eigen bevolkingsgroepen en rituelen kennen, ziet de wreedheid van kolonisatie, maakt vele historische gebeurtenissen (nieuwe ontdekkingen) en legendarische personen mee, verliest zijn eerste vrouw op hun huwelijksdag door een tsunami. , zijn tweede vrouw en zoontje door een brute moord en nadat zijn derde vrouw is verdwenen heeft hij nog slechts één zoon, een natuurwetenschapper, die tot zijn grote verdriet in 2016 op Trump stemt, alleen maar om zijn belofte veel geld te steken in de NASA.
      Het verhaal eindigt in 2080, wanneer de bevolking van de aarde door klimaatverandering noodgedwongen verbannen is naar andere planeten, waar tussen de sterren een geheel nieuwe samenleving ontstaat. In het jaar 1267 in Portugal (pag. 300) filosofeert de reiziger over de mensheid door de eeuwen heen: Liefde blijft liefde, woede verandert nooit. 4

Een magistraal, overdonderend meesterwerk van deze briljante auteur. Vol oneindige liefde, warmte en passie voor het leven. LEZEN DUS!


Gillian King: Ik vergeet je niet (2021/300 pag.)

Maddy heeft in haar jeugd altijd in de schaduw van haar zus Elisa gestaan. Elisa was bloedmooi, een ster op sportgebied, model, aankomend actrice en de lieveling van hun ouders.

      Maddy was het lelijke eendje, een stoethaspel en een recalcitrante puber. Inmiddels is zij volwassen en heeft haar eigen weg gevonden. Het contact met haar ouders verloopt moeizaam, uit verplichting gaat zij elke zondag met lood in haar schoenen bij hen thee drinken. Haar ouderlijk huis is ingericht als een mausoleum voor de 14 jaar geleden overleden Elisa.
      Op een dag loopt Maddy op een terras in de stad Frenkie tegen het lijf, het ex-vriendje van haar zus. Zij herkent hem meteen, hij haar in eerste instantie niet. Als magneten trekken ze naar elkaar toe, er is geen ontkomen aan. Is Frenkie te vertrouwen? Wat is er indertijd tussen hem en Elisa gebeurd? Maddy hoopt antwoorden te vinden in de dagboeken van haar zus.
      Zij komt er achter dat Elisa helemaal niet zo’n fijn leven had en dat afgunst en roddel haar leven en liefde hebben verziekt. Bovendien komen er waarheden boven tafel die bewust voor Maddy zijn verzwegen.

Wederom een prachtige, ontroerende, eigentijdse roman van deze Nederlandse auteur.


Karen Shaw: De Spaanse belofte (2020/397 pag.)

Charlotte is vermogensadviseur en moet, een week voor haar bruiloft, voor een belangrijke klus naar Madrid. Mateo Mendoza, erfgenaam van een enorm Spaans landgoed en een belangrijke cliënt van de bank, heeft haar hulp ingeroepen om een groot vraagteken op te lossen m.b.t. de nalatenschap van zijn doodzieke vader. Deze wil namelijk zijn gehele vermogen nalaten aan ene Marina, een voor de familie onbekende vrouw.
      De familie Mendoza had en heeft nog steeds veel aanzien en ook macht, maar lijkt ook gebukt te gaan onder geheimen, verraad, schandalen, rivaliteit en liefdesverdriet uit het verleden, waarbij met name de gebeurtenissen tijdens de burgeroorlog een grote rol spelen. Charlotte vraagt een bevriende professor, gespecialiseerd in deze periode, haar te helpen bij haar onderzoek. De professor is ineens verhinderd, maar stuurt zijn plaatsvervanger Nathan waardoor Charlotte wordt geconfronteerd met haar eigen verleden.

Prachtig, spannend en empathisch verhaal dat zich afspeelt in 2018 en 1936 met een verrassende ontknoping. Echt een aanrader.

 

Asa Hellberg: Welkom bij Hotel Flanagans (2021/349 pag.)

Na de dood van haar moeder groeit Linda Lansing op bij haar oma in een klein Zweeds dorp.

In de vakanties gaat zij naar haar vader, die eigenaar is van het gerenommeerde Hotel Flanagans in Londen. Vader en dochter zijn gek op elkaar. Als haar vader in 1949 plotseling sterft erft Linda het hotel. Van begin af aan wordt zij tegengewerkt door haar neven, die een minderheidsaandeel hebben en ervan overtuigd zijn dat de rijke elite het nooit zal accepteren dat een vrouw de scepter zwaait en het hotel gedoemd is ten onder te gaan. Maar Linda bijt zich vast in haar opdracht het levenswerk van haar vader voort te zetten.
      Ondanks alle schulden weet zij door durf en innovatie, met hulp van haar invloedrijke en creatieve adellijke vriendin, van het hotel weer de ontmoetingsplek voor de Londense high society te maken.  Tien jaar later, in 1959, is zij nog steeds verwikkeld in een bittere machtsstrijd met haar arrogante neven, die alles uit de kast trekken om haar te ruïneren. Inmiddels heeft zij de liefde van haar leven ontmoet, de Amerikaan Robert. Moet zij voor hem kiezen en het hotel maar aan haar neven over laten? Maar Robert heeft meer in zijn mars dan zij ooit had kunnen denken.

Boeiende roman met veel verhaallijnen, spelend in de tijd van opkomende vrouwenemancipatie, racisme, persoonlijke betrokkenheid bij je personeel en afstraffing van mannen die vuile spelletjes spelen.


Marie Lamballe: Hildes droom (2021/478 pag.)

Deel 1 van de Café Engel-serie. Een duistere familiegeschiedenis die zich in Duitsland afspeelt tijdens en vlak na WOII.

      De familie Koch is al decennialang eigenaar van het beroemde artiestencafé De Engel in Wiesbaden. Moeder en dochter Hilde runnen de zaak omdat zowel de  twee zoons als later ook de vader zijn opgeroepen voor het leger. Er heerst schaarste aan alle eerste levensbehoeften; alleen op de zwarte markt is nog voedsel verkrijgbaar. Voorts gaat het land gebukt onder vluchtelingenstromen uit het oosten, waar de Russen steeds verder oprukken. In het westen, waar de Amerikanen overheersen, zijn de mensen beter af.

Een beeldende roman met veel verhaallijnen. Vergelijkbaar met de boeken van Anne Jacobs.

 


Tips voor de komende zomermaanden: ontspannende fijne feelgood romans, zoals:


Erica James: Brieven van vroeger (2021/459 pag.)

Engeland, 1962.

      Romily Devereux is al ruim 20 jaar de spil van de familie, maar ook schrijfster van gewilde romans. Haar wordt gevraagd samen te werken met de scriptschrijver Red St. Clair omdat Hollywood een roman van haar wil verfilmen. In eerste instantie botert het absoluut niet tussen hen beiden: in haar ogen is hij het prototype van de arrogante vrouwenverslinder, iets waar zij een bloedhekel aan heeft, maar ook bang voor is.

      Als hij haar opzoekt in Londen en ze elkaar beter leren kennen krijgt ze toch gevoelens voor hem.

Ze beseft dat het tijd is eerst oud zeer uit het verleden te verwerken om een nieuwe start te kunnen maken.


Holly Martin: Het familiehotel van Sapphire Bay (2021/313 pag.)

Aria Phillips woont al haar hele leven op Jewel Island. Zelfs toen haar jongere zussen – de tweeling Clover en Skye – vertrokken, bleef ze achter bij haar vader om t helpen met het runnen van het familiehotel. Een jaar na hun vaders dood, probeert Aria er met haar zussen alles aan te doen om het hotel van de afgrond te redden, maar door de torenhoge schulden en de weinige gasten is zij genoodzaakt haar enige thuis te verkopen.
      Als een oude bekende, de knappe en rijke Noah (op wie zij heimelijk verliefd is), die zomer op Jewel Island verblijft, lijkt dat een geschenk uit de hemel. Noah knapt veel hotels op en maakt ze weer winstgevend.

      Omdat zij nu een zakelijke overeenkomst sluiten wil Aria de relatie professioneel houden, maar dat blijkt ongelooflijk moeilijk te zijn.

Deel 1 over de drie zussen van Jewel Island.


Debbie Johnson: Zonnige dagen in het Duincafé (2021/355 pag.)

Velen van u zullen de voorgaande drie delen over de vaste bezoekers van het Duincafé, gelegen bij het dorp Budbury aan de kust van Dorset,  al hebben gelezen. Dit vierde deel gaat over de serveerster Willow, dochter van de alom geliefde Lynnie.
      Willow heeft de verzorging van haar dementerende moeder op zich genomen en heeft geen tijd om er een privéleven op na te houden, laat staan open te staan voor een meer dan een vluchtige relatie. Totdat er een wel bijzonder aantrekkelijke vreemdeling in het café binnen komt wandelen en de vonken over en weer vliegen.

Weer een leuke onderhoudende humoristische roman, waarbij inmiddels veel bekende personages weer de revue passeren.

 

 

 

Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.

 

Klik HIER voor alle biebverhalen