De Jeugdraad van Tynaarlo

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Mijn oudste kleinzoon Merlijn, was door de verkiezingen geïnteresseerd geraakt in politiek. Hij liep namelijk met zijn moeder na het eten vaak een rondje met het hondje. Onderweg kwamen ze verkiezingsborden tegen met campagne-posters van diverse politieke partijen. Bij de foto van lijsttrekker Thierry Baudet merkte Merlijn op dat er een snorretje op het gezicht was getekend. ‘Waarom hebben ze dat gedaan mama’. Er ontstond een informatief gesprek tussen moeder en haar 11-jarige zoon

 Thuis aan de keukentafel werd er enthousiast doorgepraat. Ook vader en jongere broer deden een duit in het zakje. Als je ergens invloed op wilt uitoefenen kun je zorgen dat je stem gehoord wordt. Ja, maar hoe dan?
     
Al pratende kwam de Jeugdraad van hun woongemeente aan de orde. ‘Als je het leuk vindt kunnen we daar contact mee opnemen, misschien is er nog een plekje voor je beschikbaar.’

En zo geschiedde. Een week later schoof Merlijn aan bij zijn eerste vergadering in het gemeentehuis van Vries. Spannend, maar ook heel leuk.

      Eén van de besproken onderwerpen was dat er in de toekomst een Knarrenhof gebouwd gaat worden. ‘Een wat?’, riep de jeugd lachend in koor. Ja, dat woord moest even uitgelegd worden.
      Toen ik dit verhaal hoorde schoot ik zelf ook in de lach. Ik weet wat ‘oude’ knarren en ‘krasse’ knarren zijn. Eerlijk gezegd had ik zelf nog nooit van een ‘Knarrenhof’ gehoord. Dat zou toch geen nieuwe benaming zijn voor een leefgemeenschap voor oudere mensen?, dacht ik nog. Jawel dus!

Dan heb ik een goed idee voor de Jeugdraad: laat de gemeente er een bibliotheek realiseren. Hé, er ontspruit een goed idee…voor Bellingwolde. Daar wil ik wel werken! Samen met mijn team ‘jonge’ knarren.

 

 

          Klik HIER voor alle biebverhalen