Antivaxers en Complotdenkers

Het plan van de Nederlandse Poppodia om Festivals an andere evenementen pas te mogen bezoeken op vertoon van een ‘’Coronabriefje’’, een bewijs dus dat je bent ingeënt, heeft nogal wat verschillende reacties opgeleverd.
       RAI Amsterdam en AHOY Rotterdam zien er bijvoorbeeld wel wat in. Er zijn politici, virologen, sociologen, columnisten en veel andere spraakmakers die ronduit voor zijn. En dan gaat het niet alleen om festivals, maar ook voor veel andere activiteiten en bijeenkomsten in openbare ruimtes.

      Tegenstanders zitten vooral in geloofs- en complotdenkerskringen, die dan een beroep doen op bijvoorbeeld de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Zij zien er een soort vaccinatiedwang of -plicht in.

      Het zal allemaal wel, maar ik krijg schoon genoeg van al die antivaxers, complotdenkers, zonderlingen en potentaten, die op sociale media andere mensen hun wil proberen op te leggen. 
      En laten we nu vooral niet doen alsof het iets nieuws is. Tientallen jaren lang moest je een pokkenbriefje laten zien. Bijvoorbeeld toen ik in 1951 naar de openbare lagere school ging. Daar kwam je zonder pokkenbriefje niet op.

      Toen mijn moeder in 2001 overleed vond ik mijn pokkenbriefje in haar nalatenschap terug.
  
Volgens ‘’artikel 7 van de Wet van 1 juni 1865, S no 60, regelende de uitoefening der geneeskunde’’ moest dokter De Liefde mij in het eerste geboortejaar inenten tegen Pokken. Binnen veertien dagen daarna moest hij een bewijs dat het goed gegaan was,  afleveren bij de belanghebbenden.

Prik met blijvende littekens 

 Het was een behoorlijk zware prik met blijvende littekens. Kijk maar eens naar deze plek op mijn rechterarm , die er 75 jaar later nog zit.

      Als ik dit briefje eerder had gevonden, had mij dat een curieus bezoek bespaard aan het Havenziekenhuis in Rotterdam.
     

      In 1981 ging ik naar een aantal ontwikkelingslanden, waar je een bewijs moest overleggen dat je tegen Pokken was ingeënt, Als je dat niet kon, liep je de kans om ter plekke gevaccineerd te worden. Met alle risico’s van vuile naalden, infecties etc.  
     
      Nadat ik in het ziekenhuis mijn litteken getoond had, ontving ik dit ontlastende briefje.

 

Small Pox Vaccination