Haken & ogen

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

      Vanmiddag druppelde ik het linker oog van Martine.
      Ze heeft iets met een virus, ze ziet hierdoor beroerd, rijdt even geen auto, is tijdelijk wat afhankelijk en is hierdoor wat verdrietig.
      Als ik vraag of ze nog in ‘De Bellingwedder’ kan schrijven zegt ze, ‘ oh ja hoor, televisie kijken is lastig, maar lezen en schrijven gaat prima!’ De schat.

     Bibliotheek Nieuws
    met
                       Leestips van Martine

 
John Lanchester: De muur (2019/302 pag.)

De kustlijn van Engeland bestaat uit een massieve duizenden kilometers lange betonnen muur, waarop dagelijks de Verdedigers 24/7 wacht lopen om te verhinderen dat de Anderen het land binnen kunnen komen. Wie faalt wacht de dood, of wordt zelf naar zee verbannen. Elke 18-jarige man en vrouw is verplicht 2 jaar lang als verdediger op de muur te dienen, behalve uiteraard de jongeren die tot de rijke elite behoren. Joseph begint aan zijn dienstplicht; het is koud en hij voelt zich van alles en iedereen verlaten. Het begin van de roman is dan ook wat saai en traag omdat terecht het gevoel moet ontstaan van zinloosheid en vooral uitzichtloosheid.
      Dit laatste zelfs letterlijk: als je aan zee woont moet je eerst de heuvels van het binnenland in, wil je de zee ook kunnen zien. Langzaam maar zeker raakt Joseph bevriend met zijn ploeggenoten en wordt hij vertrouwd met het leven op en achter de muur en het altijd alert moeten zijn. Als zijn ploeg wordt uitgezonden naar een training in Schotland, een rustig stuk muur, gebeurt het onvoorstelbare.
      Een spannende en angstaanjagende roman over een onherstelbaar beschadigde wereld, over migratie en klimaatverandering, de kloof tussen jong en oud (de eerste de dupe van het beleid van de vorige generatie) maar ook over het menselijk vermogen tot empathie en liefde. Bijzonder indringend!


Tara Westover: Leerschool (2018/398 pag.)

Non-fictie/autobiografie. Tara groeit op in een streng mormoons gezin, waarvan de vader de alleswetende prediker is. Al op jonge leeftijd moeten zij en haar 6 broers en zussen risicovol werk verrichten in het sloopbedrijf van hun vader. Ze krijgt geen onderwijs en zelfs in noodgevallen wordt geweigerd een arts te raadplegen. God en de kruiden van moeder zijn afdoende.
      Tara slaagt er op slinkse manier in zichzelf wiskunde en grammatica bij te brengen en wordt uiteindelijk aangenomen aan de Young University. Daar begint haar moeizame weg tot zelfontplooiing en komt ze tot de conclusie dat ze moet breken met haar familie. Citaat blz. 366: “Als ik nu toegaf dan was ik het beheer over mijn eigen geest kwijt. Wat mijn ouders uit me wilden drijven was geen boze geest: ik was het zelf.”
      Een bijzonder aangrijpend en rauw verhaal over een kloof die te groot wordt om te overbruggen en de kracht die het kost om het eigen vertrek niet als verraad te zien.


Beatrix Baerken: De geur van wilde marjolein (2019/177 pag.)

De jonge Eva valt voor de projectontwikkelaar Philip en hij weet haar over te halen om samen met hem naar Frankrijk te vertrekken, zijn werkgebied. Zij beleven een fijne tijd; hij is attent,  niet bepaald hartstochtelijk, maar ze voelt zich geborgen bij hem. Er gebeuren wat vreemde dingen, maar zij wil daar verder niet over inzitten.
      Ze raakt zwanger, bevalt onder mysterieuze omstandigheden en krijgt na een “coma” te horen dat haar dochter niet levensvatbaar was. Tussen haar en Philip ontstaat een onhoudbare situatie en zij keert terug naar Nederland. Na een aantal jaren vol verdriet ontmoet ze een bijzondere man, die argwaan krijgt als ze hem haar verhaal toevertrouwt. Hij is rechercheur en gaat met haar op zoek naar de waarheid. Mooi, bijzonder en spannend. Goedgeschreven verhaal.



 

 

Elizabeth Jane Howard: Lichte jaren (2017) dl. 1 t/m Veranderingen (2019) dl. 5

Prachtige familiegeschiedenis over het leven in Engeland voor, tijdens en na WOII.

      Het begint in 1938, wanneer de voltallige familie Cazalet, eigenaar van een florerend bedrijf in hout, hun zomervakantie zorgeloos doorbrengt op het ouderlijk landgoed Home Place in Sussex en eindigt in 1958 wanneer het bedrijf uiteindelijk failliet gaat en Home Place moet worden verkocht.
      In alle delen volgen we de levens van de hoofdpersonen, lezen over hun wel en wee tijdens de oorlogsjaren, over hun verlangens, hun liefdes, hun verkeerde keuzes en hoe de maatschappij drastisch verandert in de naoorlogse jaren. Om vertrouwd te raken/blijven met de personages verdient het de voorkeur de delen in chronologische volgorde te lezen.


Emma Rous: De tweeling van Summerbourne (2019/401 pag.)

Wanneer in 2017 haar vader plotseling overlijdt vindt Seraphine tussen zijn spullen een foto, gemaakt op haar geboortedag. Op de foto staan haar vader, haar oudere broertje en haar moeder met een baby in haar armen. Zo te zien een gelukkig gezinnetje. Maar, dat klopt niet, want haar moeder heeft diezelfde dag zelfmoord gepleegd en waarom staat er maar één baby op de foto?
Is zij dat, of is het haar tweelingbroer? Zij gaat op onderzoek uit en wil koste wat kost de waarheid achterhalen, vooral omdat zij altijd een onbestemd gevoel heeft gehad over haar plek als dochter en tweelingzus. Spannend en vol verrassingen.


 

 

 

      Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.
      Vrijwillige medewerker van de Bibliotheek in Bellingwolde

 

      Klik HIER voor alle biebverhalen