Boven op de jeugd

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Zin in een statistiekje? Nee?
      Dan zou ik niet verder lezen.

Persoonlijk vind ik het altijd een mooie weergave van ‘hoe staan we er eigenlijk voor.’ Je ziet het in één oogopslag. Niet gek!
      Wij blijven qua klanten aardig stabiel en dat is best prijzenswaardig in deze tijd. We doen er dan ook alles aan om de bibliotheekleden ‘binnen boord’  te houden.

 

 


Onverwacht succes

Weet je wat een onverwacht succes was? Onze Damsession in het Dollard College. In deze school voor Voortgezet Onderwijs huisden wij tijdelijk, gedurende de periode van onze nieuw te bouwen bibliotheek. We hadden een klein stukje van de schoolkantine tot onze beschikking gekregen om onze lezers niet verstoken te laten zijn van boeken - een vierde deel van onze collectie konden we daar presenteren. De overige materialen stonden in opslag. Ach, wel een beetje armoedig - maar beter dan niks. Dat vonden onze klanten ook, dus iedereen blij.

      ''Ja maar… we gaan hier toch niet een half jaar alleen maar een paar boeken uitlenen. We zitten boven op de Jeugd!''
Met vrijwillige medewerkers Bineke, Jouk en Elly haalde ik de C- (12 t/m 15 jr) en D (vanaf 16 jr) -boeken uit de opslag en zette ze bij de leraar Nederlands in het leslokaal; hij blij - kinderen blij - uitleencijfers blij.
      Dan was er de woensdagmiddag. De kinderen zwierven wat rond de school. Een beetje rotzooi trappen. Ik dacht, ja maar, de kantine is heel groot … we halen ze naar binnen. Lekker warm bij de kachel. Wat gaan we doen dan? Bordspellen! ‘Nee, daar komt niemand meer voor’ hoorde ik overal om me heen. ‘Doe maar iets met computers.’ Nou nee, dat dacht ik niet.


20 damborden

     

Ik belde met de voorzitter van de plaatselijke dambond. Daar vond ik een docent en 20 damborden. Ha! En nu de kinderen nog. Posters en flyers gemaakt, zo veel mogelijk mondelinge PR en zie daar. Iedere week druppelden er meer kinderen van het schoolplein naar de kantine. Een beetje paaien met warme thee, frambozenlimonade en koekjes deed wonderen. De jeugd werd nieuwsgierig, je hoorde ze in de gangen praten over de Damsession. Het werkte aanstekelijk als de binken van de klas achter een dambord zaten. De hotshots namen mooie meisjes mee en zie daar - een win-win situatie!

     

Met dank aan Reint - de conciërge die de damtafels klaarzette en ons bibliotheekteam iedere werkdag voorzag van zijn eigen gemaakte soep. Een beetje van Maggi en een beetje van Reint.

 

Klik HIER voor alle biebverhalen