Fries & Limburgs bijvoorbeeld

In The Independent (on-line) vond ik op advies van 't Genootschap Onze Taal een intrigerend artikel over maar liefst 2.500 talen wereldwijd, die bedreigd worden of op het punt staan te verdwijnen.
      Bij het artikel staan 25 bijdrages van ‘’native speakers’’ die allen in hun eigen taal het volgende zinnetje uitspreken: ‘’Een andere taal is een andere visie op het leven’’.
       De samenstellers benadrukken, dat u er nu naar moet luisteren voor het te laat is.


Er staan twee Nederlandse bijdrages bij. In het Fries en in het Limburgs.

Over het Limburgs wordt opgemerkt:

Speakers of this language are dispersed between the Netherlands and Germany. It shares many characteristics with German and Dutch, and is often considered a variant of either.

Over het Fries:

This West Germanic language is spoken mostly in the rural north of the Netherlands, and is said to be the most closely related language to English outside of Britain.
It has been mandatorily taught at every level of Dutch primary schools since 1980.

Bedreigd?

Er staat ook bij, dat het onbekend is hoeveel mensen er zijn, die deze talen nog spreken. Dat is een beetje onzin
      Het Fries wordt nog gesproken door 440.00 mensen (voor 350.000 is het zelfs de moedertaal) en het Limburgs door 750.000.

Zijn die talen bedreigd?
      Ik was vorige week weer eens een paar dagen in Friesland en hoorde toch vrij veel Fries om me heen. Het zal wel meevallen, dacht ik in eerste instantie. Maar dat is toch niet helemaal waar.
      Fries wordt volgens veel bronnen vooral gesproken door ouderen; de jeugd moet er over het algemeen niet zoveel van hebben. Ouders spreken onderling vaak Fries, maar praten -volgens diezelfde bronnen- meestal Nederlands tegen hun kinderen. Dat zou vooral te maken hebben met de toekomst. Kinderen, die goed het Nederlands beheersen hebben later meer kans op de arbeidsmarkt.    

Wiradjuri

Op de site van The Independent komt een taal voor met nog maar 30 sprekers: het Wiradjuri in Australië. Maar ook Wit-Russisch met 4 miljoen.
      Noordfries (Noord-Duitsland en Zuid-Denemarken) wordt nog door 10.000 mensen gesproken; Bretons 250.000, Iers 440.000.

Heel exact weten de samenstellers hoeveel mensen er in Rusland Kalmukkisch spreken: 153.602.

Het meest over de wereld verspreid is het Venetiaans. Daarvan zijn nog 3.800.000 sprekers in Italië, Kroatië en Slovenië maar ook in Brazilië en Peru.

Ga HIER naar de betreffende site van The Independent en luister naar 25 talen. Heerlijk!