Het verdriet van Ersen

(Door Iris Driessen, docent Nederlands VWO/Gymnasium)

Ersen heeft net eindexamen VWO gedaan. Ik ken hem al sinds de tweede klas; twee jaar lang was ik zijn mentor en nog langer was ik zijn docent. Bij de diploma-uitreiking schreef ik een speech voor hem. Ik vergeleek hem met de Jordanese rapper L’il Kleine; Guccipetje, fannypack schuin over de borst, Ajax-trainingspak, Nikes, Amsterdamse tongval.
      Maar ook: ooit ging ik met zijn klas naar de Museumnacht. In eerste instantie wilde hij niet mee. Toen bleek dat al zijn klasgenoten wel gingen, besloot hij toch een kaartje te kopen. Alles was al uitverkocht, maar via Facebook kon hij aan een kaartje komen. Hij betaalde, maar werd belazerd. Grote verontwaardiging.
      Maar gelukkig kon zijn moeder via haar werk een kaartje voor hem bemachtigen. Ik heb hem die avond wel De Bazel zien binnengaan, daarna was ik hem kwijt. Volgens zijn moeder had hij een hele leerzame avond.

Ik ben bij de release-party van een hip Amsterdams rap-trio. Ik app Ersen of hij ook komt. Hij komt niet, hij is niet in de stemming want er is iemand overleden.

-‘Oh, wat erg voor je joh. Wie is het? Is het een goede bekende van je?’

‘Het is niet een persoon, maar een dier. De kat van de avondwinkel, maar ik chill daar veel en die kat was echt een topper, iedereen hield van hem, de hele buurt. Alleen is hij vanochtend overleden uit het niets, dus we hebben hem begraven enzo.
      Maar ik hield echt van dat beestje.’

-‘Aaaah. Ja, dat is verdrietig.’

-‘Ja echt jammer, hij was pas acht jaar.’

-‘Dat is heel jong.’

-‘Ja daarom kwam het ook een beetje als een klap, want iedereen kent die kat. Hij kwam altijd zo opeens uit het niets aangerend iedereen kopjes geven enzo.’

Ik stuur een huilende emoticon.

-‘Hij is aan een bloedprop overleden. Hij had zelfs zijn longetjes uitgekotst.’

-‘Oh nee!’

-‘Ja heel zielig.’

-‘Ja dat klinkt wel heel zielig. Je bent ook een echte dierenvriend.’

-‘Ja ik ben wel een dierenvriend.’

-‘Je hebt toch ook nog een konijntje?’

-‘Ja. En een schildpad.’

-‘Oh ja! Maar die geeft geen kopjes.’

-‘Nee. Helemaal niks.’

-‘Stom.’

-‘Ja. Dus nu begrijp je waarom ik niet kom.’

Ersen. Een dierenvriend in trainingspak. Het zal stil zijn in de avondwinkel.