Collega's, stagiaires, studenten, leerlingen


(Door Iris Driessen)

  Ik vind sommige collega’s van boven de veertig knap.
  Ik vind sommige collega’s van onder de veertig knap.
  Ik vind sommige studenten die hier stage komen lopen knap.
  Ik vind sommige studenten die hier niet stage komen lopen en die ik ergens anders ontmoet knap.
  Ik vind sommige leerlingen uit VWO 6 knap.
Ik vind sommige leerlingen uit VWO 5 en 4 knap.
Ik vind sommige leerlingen uit VWO 3, 2 en 1 pas over een aantal jaar echt knap.
En met knap bedoel ik niet slim en intelligent, maar lekker.
Zo is het dus wel eens voorgekomen dat ik in bed eindigde met een collega van boven de veertig, met een collega van onder de veertig, met een student die hier stage liep en met een student die hier niet stage liep maar die ik ergens anders ontmoette. Gelukkig niet allemaal tegelijkertijd. En ook niet in hetzelfde bed.
Het is niet voorgekomen dat ik eindigde met een leerling. Niet uit VWO 1-5 en niet uit VWO6.
Uiteraard is dat idioot en niet ethisch.
Maar van sommige leerlingen denk je wel eens: ‘Als ik toch eens tien, twintig jaar jonger was. Of hij tien, twintig jaar ouder. Dan was ik smoorverliefd geweest. En had ik hand in had willen zitten tijdens de pauze. Of tijdens de wiskundeles. En dan had ik samen een Red Bull willen drinken.’
Andersom gebeurt het ook. Dat leerlingen dat denken. Hoeveel pubers hebben er geen crush op de juf? En hoeveel meisjes zijn er niet verliefd op de Aardrijkskundeleraar? Ik ken oud-leerlingen die vertellen dat ze tijdens bepaalde lessen wel eens naar de wc zijn gegaan om aan die ene lekkere docent te denken. Hormonen. Pubers. Tsja.
Eén van de opmerkingen die ik vaak krijg als ik vertel dat ik lesgeef is: ‘Ik zou willen dat ik les van jou had gehad.’ En daarmee bedoelen ze heus niet dat ze benieuwd zijn naar mijn kennis over het kofschip. Wel willen ze allemaal een mondeling doen.
Het is een taboe om zo naar leerlingen te kijken. Maar het gebeurt toch. De scheidslijn tussen een zesdeklasser en een beginnend student is heel dun. Ik ken genoeg collega’s die een relatie hebben met een oud-leerling. En dat zijn echt niet alleen maar vieze mannen of wanhopige ex-pubers.
Uiteindelijk is iedereen iemands oud-leerling.
Zo ook mijn liefde. Dat is ook een oud-leerling.
Om deze blog spannend te houden vertel ik niet of het mijn oud-leerling was of die van iemand anders.
Maar inmiddels zijn we wel allebei oud.

Zie HIER voor alle Juffen