De Honest John & z’n kernbommen (2)


De Honest John was een niet geleide raket met een kaliber van 722 mm en een bereik van dertig kilometer. Daarmee konden kernwapens gelanceerd worden. Kernbommen die veel krachtiger & vernietigender waren dan de krengen die in Hiroshima en Nagasaki werden gebruikt.
      Vanaf augustus 1964 tot begin 1966 was ik dienstplichtig militair bij de 119e afdeling veldartillerie gelegerd in Steenwijkerwold. Deze afdeling beschikte over Honest John raketten. Ik schreef daar gisteren DIT STUKJE over onder de kop: ‘Opleiding tot massamoordenaar’.
      Er gingen destijds geruchten dat die raketten kernwapens konden lanceren. Maar op vragen in die richting kregen we nooit antwoord. Ook niet als we gingen oefenen op de Lüneburger Heide in Duitsland.
      Geheimzinnigheid is er tot het laatst gebleven. Dat hoorde ik van Bé Kruize, die tot maart 1978 diende bij de 119e afdeling. Hij was de laatste lichting. De Afdeling werd toen opgeheven; de Honest John was verouderd. Voor ‘t laatst werden die raketten toen gelanceerd in Duitsland. Bé was erbij en keek er niet alleen naar, maar maakte ook een fotoreportage, die hij mij opstuurde.
      Overigens vind ik het nogal opmerkelijk, dat het een dienstplichtig soldaat zomaar werd toegestaan om zo’n serie foto’s te maken.

Kernwapendepot Darp
 

De kernwapens lagen opgeslagen in een depot in het plaatsje Darp vlakbij de kazerne. Ook dat wisten wij destijds ‘officieus’. Ook daar kon Bé zomaar foto’s maken.
      Let wel: Het gaat hier om een opslagplaats voor atoombommen, waarvan het bestaan in die tijd nooit bevestigd werd. Een plaats die ondermeer streng bewaakt werd door Amerikaanse militairen. Een plaats waar ook na het verdwijnen van de Honest John kernbommen opgeslagen bleven, omdat een nieuwe raket werd geïntroduceerd: de Lance.