Slap & racistisch

Er was bij de voetbalclub Vitesse een BoBo die dreigde te zeggen dat sport & politiek niets met elkaar te maken hebben. Maar hij bedacht zich nog net op tijd.

      Hun Israëlische voetballer Dan Mori was niet welkom in de Verenigde Arabische Emiraten en moest gewoon thuis blijven in Arnhem, want de club was commerciële verplichtingen aangegaan.  Dat dit slap, discriminatoir en racistisch was werd in alle toonaarden ontkend.
De verontwaardigde reactie van diverse politici was overigens ook hypocriet. Zij hebben er nooit voor gepleit om de diplomatieke banden met bijvoorbeeld de VAE te verbreken. En Israël zelf speelt ook een soort dubbele rol. 

      Zes jaar geleden schreef ik al eens een stukje over deze problematiek. Dat bericht is vandaag druk bekeken en daarom herhaal ik het nog een keer.

Een soort niet-joodverklaring

In 1979 ging ik voor het eerst van mijn leven naar Israël. Er waren mensen, die mij waarschuwden: Laat je paspoort daar niet stempelen, want als dat wel gebeurt kom je een aantal andere landen niet meer in.
      De waarschuwing was overbodig, want bij de douane bleek dat er geen stempeltjes in paspoorten werden gezet. Kennelijk was dat toen al een bewust beleid ingegeven door bepaalde ervaringen.

Tussen 1970 en '80 van de vorige eeuw was er in Nederland opwinding over de zogeheten niet-joodverklaring. Zakenlieden en soms ook journalisten moesten verklaren dat ze geen jood waren als ze naar een aantal Islamitische landen in het Midden Oosten en Azië wilden. Als ze dat principieel weigerden kregen ze geen visum.

Er waren Nederlandse bedrijven die hier volop aan meewerkten

VIJANDSTATEN

Geldt dat anno 2008 nog steeds?

Nou en of.

      Een Nederlander met een link in zijn paspoort naar Israël komt de volgende landen niet in.

       Overigens heeft Israël zelf ook in 1954 een aantal landen tot vijandstaten bestempeld. Bezitters van een Israëlisch paspoort hebben een speciale vergunning nodig om een visum te mogen aanvragen voor Libanon, Syrië, Saudi Arabië, Irak en Jemen.
      In 2007 kwam Iran erbij. In april dit jaar is een voorstel gelanceerd om daar ook nog Pakistan, Afghanistan, Soedan en Gaza-strook aan toe te voegen.

Om eventuele moeilijkheden op dit gebied te voorkomen is het in een paar landen mogelijk om twee paspoorten te verwerven. Dat zijn Groot Brittannië, Australië, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en de Verenigde Staten.

U merkt het.
      De krankzinnigheid in deze wereld wordt deels verklaard uit stempeltjes.


Anne Frid de Vries;, Een Nederlander die in Israël woont (te gast 14) tekent hierbij het volgende aan:

 Beste Ronald,

 Voor de volledigheid zou je kunnen vermelden dat je met een stempeltje van een vijandstaat in je paspoort ook problemen kunt krijgen als je Israël binnen wilt gaan. En die problemen zal je al ondervinden wanneer je op een vliegtuig naar Israël wil stappen.
Een collega van mij keerde recentelijk terug van een dienstreis en was bij het inchecken in London voor een vlucht naar Tel Aviv getuige van het feit dat een passagier de veiligheidscontrole niet doorkwam, kennelijk omdat hij een Iraans stempel in zijn paspoort had staan.
 Mijzelf is het volgende ooit overkomen.