De Vijf van Greup

 

Ik moet bekennen dat ik er tot voor kort niets vanaf wist. Maar vlak bij mij in de buurt speelde zich in 1941 een oorlogsdrama af. Op 7 augustus maakte een Britse Wellington bommenwerper op een akker bij het dorpje Greup in de Hoeksche Waard een noodlanding. De bemanning onder leiding van J.A. Walker werd door de plaatselijke bevolking geholpen aan kleding, voedsel en onderdak.
      Die hulp werd vijf mensen fataal; ze werden op 19 september gefusilleerd.

Vorige maand werd vlakbij de plaats van die noodlanding een monumentje onthuld. Het is een ontwerp van Eelse Bies en is een verwrongen propeller van de betreffende bommenwerper.

      Een respectvol monument. Het staat aan de Stougjesdijk vlakbij het gehucht Greup.

De geschiedenis bleef lang onbekend. Ook al omdat er nauwelijks over gesproken werd. Tot de nabestaanden een stichting oprichtten en de geschiedenis zich ging ontrollen.

      De bemanning van het vliegtuig werd geholpen door de bevolking, maar werd snel opgepakt door de Duitsers. Net als veertien inwoners die hulp hadden geboden. Daarvan werden er vijf ter dood veroordeeld. Zij werden op een nog steeds onbekende plek vermoord. De stoffelijke resten zijn nooit teruggevonden.

Het waren Bastiaan Arie Barendrecht (22), Joris de Heus (52), Pieter Wouter Kruythoff (29), Arie van Steensel (26) en Arie van der Stel (60).