Gezocht: Een weg als enclave

Gevonden: Een Estse weg door Rusland


Niet stoppen op de ''enclave''weg

Vorige week schreef ik een stukje over een grensgeschil tussen Estland en Rusland.
      Ontmoetingen in de open lucht 24: Piia een Estlandse
     
Ik kreeg daarop een reactie van Rolf Weijburg, die mij op een ander geografisch fenomeen tussen die landen wees. Kijk even naar het kaartje hierboven. De grens tussen Estland en Rusland. Het witte gebied in het cirkeltje ziet eruit als een laars en heet ook zo: Saatse Laars.

Op zijn Estisch: Saatse Saabas

Als je in Estland van Sesniki naar Lutepåå wil kun je over de gele weg rijden. Die stamt nog uit de Sovjettijd en ligt nu in Rusland. Inmiddels dus een soort Estische enclave.
      Er is geen vergunning nodig om over de weg te rijden en er zijn geen grensposten.
Hieronder die weg van een kleine kilometer lang. Er zijn geen afslagen.

Maar er zijn grenspatrouilles, die toezien op regels waar men zich streng aan moet houden. Het is ten zeerste verboden om op de weg te stoppen. En voetgangers mogen er niet op. 
      In het verleden gebeurde dat nogal eens, omdat er langs de weg veel lekkere paddestoelen groeien. Mensen werden dan gearresteerd, streng ondervraagd en kregen forse boetes. Het is een onverharde weg, die hard om verbetering vraagt.
      Maar de Russen doen het niet en staan dat de Esten ook niet toe. Ze hebben liever niet te veel ‘’buitenlands’’ verkeer daar.
Verder denken zij: ''Pas op voor enclaveverzamelaars''.

 

‘’Französische Scheisse”’

De situatie is enigszins te vergelijken met de -veel langere- weg, die door de DDR ging naar West-Berlijn. Daar mocht je ook niet stoppen.
Ik kreeg daar een keer pech met mijn Citroën CX. Onmiddellijk verscheen er politie, die aanmaande om door te rijden. Toen duidelijk werd dat dit niet ging werd een soort Oost-Duitse ANWB gebeld. De monteur arriveerde, ging mokkend aan de slag, moest moeilijke toeren uithalen en riep toen
-gewend aan Lada en Trabant- naar de politieman: ‘’Französische Scheisse”.

 

 Klik HIER voor alle Geo-Trivia