De Wereld aan de Wand

Ik kreeg een cadeautje. De Wereld aan de Wand, een geschiedenis van Nederlandse schoolwandkaarten. (Uitgeverij Waanders).
      Een interessant boek met veel goede en ook minder goede wandkaarten. Kijk eens naar de prachtige kaart hieronder. Noord-Holland van G. Prop, verschenen in 1924. Een blinde kaart. Dat was de zogeheten Methode Prop. Eerst informatie naast een kaart met namen en op de volgende pagina een kaart zonder namen.

Noord-Holland

Op deze schoolkaart zijn een paar aanpassingen gemaakt om actueel te blijven. De Wieringermeer bijvoorbeeld werd ingepolderd vanaf 1927 en op de plaats van die nieuwe polder is een klein kaartje geplakt.
      En de Afsluitdijk is later ingetekend, want daarmee werd ook pas in 1927 begonnen.

De witte lijn is het oorspronkelijke ontwerp; daarboven de met de hand getekende lijn. 
      
      Nog leuker is het kaartje hieronder; een detail van de grote kaart.

Paardentramroute

De rode plaats is Baarn. Daaronder liggen Soestdijk en Soest.

      Tot 1925 liep daar een paardentramweg. Door middel van plakkertjes is die baan weggeretoucheerd.

Mooi is ook de legenda van deze kaart. Waar vind je bijvoorbeeld een speciale kleur voor ‘bij eb droogvallende gronden’?

Legenda

Meneer Prop werd heel oud. Hij leefde van 1880 tot 1980. Hij was ondermeer hoofd van de openbare lagere school in Lochem.
      In 1910 maakte hij zijn eerste Schoolkaart van Nederland. Daarvan verschenen maar liefst 74 herdrukken. En in de tussenliggende periodes werden de kaarten dus met plakkertjes etc. geactualiseerd.

      En probeer ook de plaatsen eens te benoemen.