Shell, Zuid Afrika & Vaclav Havel

In 1990 hield ik een opmerkelijk marathoninterview met G.A. (Gerrit Abram) Wagner, oud president-directeur van Shell. Opmerkelijk, omdat het hier ging om iemand, die onder andere tijdens de oliecrisis van 1973 een bedrijf had geleid in een rumoerige periode, waarin de multinational langdurig onder zware publieke en politieke druk stond.  
      Bijvoorbeeld vanwege Shell's activiteiten in Zuid-Afrika, waar toen nog het apartheidsregiem aan de macht was. Er werd opgeroepen om Shell-producten te boycotten en later werden doelgerichte acties gevoerd op Shell benzinepompen, waarbij ondermeer slangen werden doorgesneden. 
      Ik sprak vooraf met tal van mensen.

Wagner heeft Shell uitstekend geleid. Vriend & vijand waren het daar over eens.
      Bovendien was hij voorzitter van de stichting Premium Erasmianum, die tegen de zin van de regering de Erasmusprijs wilde verlenen aan de Tsjchoslawaakse beweging Charta '77. 
      Toen besloten werd om de prijs dan maar te geven aan Vaclav Havel, mocht zijn lezing die hij opgestuurd had aanvankelijk niet worden voorgelezen. De Koninklijke familie kon daar volgens CDA-minister Hans van den Broek niet mee geconfronteerd worden. Wagner hield zijn poot stijf, kreeg publiciteit en zorgde ervoor dat de lezing gewoon werd voorgedragen.

Na zijn Shell-periode kreeg hij grote bekendheid als voorzitter van de commissie Wagner, die de regering adviseerde over het industriebeleid. (Een nieuw industrieel elan) 
       Hij werd regelmatig de meest invloedrijke man van Nederland genoemd.

U kunt HIER naar het interview luisteren