Hoog overleg rechtstreekse uitzending

 

Precies 59 jaar geleden op 25 september 1957 werd in het Olympisch Stadion de voetbalwedstrijd Nederland-Oostenrijk gespeeld. Dat was in de voorrondes van het WK in 1958. De wedstrijd werd op woensdagmiddag gespeeld en dat was bijzonder voor die tijd. Nog uitzonderlijker was het, dat deze gehele wedstrijd rechtstreeks op de T.V. werd uitgezonden.
     
Nog maar weinig mensen hadden toen een T.V.-toestel. Men ging bij elkaar op bezoek. De gordijnen gingen dicht en er werd hier en daar een alcoholhoudende consumptie geschonken. De werkgeversorganisaties vreesden, dat de mensen massaal zouden wegblijven, vrij zouden vragen of zich ziek zouden melden. Daarom belegde de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond) een bijeenkomst met de NTS (Nederlandse Televisie Stichting) en de werkgevers- en werknemersorganisaties om een regeling te treffen, die massaal werkverzuim mogelijk zou uitsluiten. Het resultaat van dat overleg treft u hieronder.
     
De wedstrijd eindigde overigens in 1-1. Doelpunten van Hanappi en Abe Lenstra, die vlak voor tijd nog een opgelegde kans miste. Oostenrijk kwalificeerde zich met dit resultaat voor het wereldkampioenschap. De opstelling van het Nederlands elftal was als volgt.
Doel: Frans de Munck (DOS)
Achter: Roel Wiersma (PSV), Kees Kuijs (NAC) en Cor van der Hart (Fortuna ’54)
Midden: Jan Notermans (Fortuna ’54) en Jan Klaassens (VVV)
Voor: Piet Van der Kuil (AJAX), Faas Wilkes (VVV), Abe Lenstra (Sc. Enschede), Kees Rijvers (Feyenoord) en Bart Carlier (Fortuna ’54).