Verhaaltjes vertellen

Dag in Dag uit van de Volkskrant is een nieuwe rubriek begonnen. Het Beste …. Verhaal. Mensen mogen een verhaaltje insturen over een onderwerp dat de redactie kiest. Maximaal 200 woorden. Men moet beginnen met: Het was op…
     
Onlangs was het onderwerp kots. Een kotsverhaal dus, waarbij de smerigste details niet onvermeld mochten blijven.
Ik kende ook nog wel zo’n verhaaltje.

 

Een broodje bal

Het was op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Juni 1975. Twaalf uur ‘s nachts. Ik heb een samenzijn bijgewoond in café Koos Trotsenburg op Delfshaven en nog niets gegeten. Genoeg gedronken; dat wel. Een beetje trek.
     
Ik stap een automatiek binnen. Daar staat een zeer dronken man. Een jaar of zestig. Grijze slordige trui over een afgezakte broek. Zijn gulp staat open. Snot en kots in zijn onverzorgde baard. Hij tast onzeker in zijn zak en haalt daar een paar kwartjes uit. Steekt een trillende hand naar mij uit en vraagt of ik die kwartjes voor hem in de gleuf kan gooien.
     
Dat lukt aardig.
De man pakt een broodje bal uit de automaat, houdt dat voor zijn neus, vouwt de bal open en stort er een grote hoeveelheid geelgroene kots over uit. Hij kijkt mij triomfantelijk aan, priemt met zijn vinger richting mijn maag en zegt: ‘’Zo. Dat lucht op!’’.  
     
Dan vouwt hij de bal weer dicht en legt het broodje terug.

Goedemorgen!