Polderjongens en een festivalWij rijden zomaar wat door het Groningse platteland en daar ligt ineens Hongerige Wolf. 
Een buurtschap. Over het algemeen grote vrijstaande huizen langs een streeprecht kanaal.

     
Zo’n 30 huizen met 60 inwoners. Het gehucht heeft een zekere bekendheid door zijn jaarlijkse festival dat binnenkort van vrijdag 13 tot en met zondag 15 juli weer gehouden wordt.

                  

Hongerige Wolf dus. Curieuze naam.
      Op Internet worden diverse theorieën losgelaten op de vraag, waar die naam vandaag komt. Het meest aannemelijk is dat er in die buurt ooit een herberg/kantine was onder die naam. Eind 19e eeuw werd de Reiderwolderpolder ingedijkt. Dat was hard aanpoten voor de polderwerkers, die trek als een wolf -als een beer, een paard, een leeuw, een kerkrat- hadden. Daarom zou een herberg opgericht zijn met de naam Hongerige Wolf.

In Nederland is in Ommen nog steeds een restaurant onder die naam en in Stegeren Overijssel bestaat het bungalowpark Hongerige Wolf.
      In het buitenland zijn overigens de nodige Hungry Wolfs, in Frankrijk heet een kinderboekje Loup Affamé en in Duitsland bestaat de volgende spreuk: Die Leute sagten das sie konnte ein Schweinekotelett nach einem hungrigen Wolf werfen.

Het Festival in het gehucht wordt door een inwoonster van harte aanbevolen. Drie dagen lang aandacht voor podiumkunsten, literatuur, film, muziek en beeldende kunst. Veelal uitgevoerd door mensen, die het nog moeten gaan maken.
      De inwoners van Hongerige Wolf stellen tuinhuisjes ter beschikking als logeerruimte, maken schuurtjes tot café en stellen hun tuinen open voor festiviteiten. Ga HIER naar toe voor het volledig programma.